Promlčecí doba

Dobrý den.Předem chci poděkovat za již poslané odpovědi k mému ještě nedořešenému odškodnění.Chtěl bych se ještě zeptat na promlčecí dobu k odškodnění pracovního úrazu.Je mi 50let a k úrazu došlo 6.1.2011.  6.1.2012 jsem byl operován  s následnou  stálou fixací 6ti šrouby a plif v oblasti bederní páteře.Následovalo vyřazení z práce (MO-voják z povolání) a v osvědčení o nemoci napsáno komisí VN Olomouc-porucha zdraví je v přímé souvislosti z výkonem vojenské služby za kterou AČR zodpovídá v plném rozsahu. Mám ID třetího stupně a průkaz ZTP/P a jsem trvale postižen.20.1.2012 mi přišlo rozhodnutí o náhradě škody z kterou jsem nesouhlasil.Od té doby jsem si nechal vypracovat dva znalecké posudky.Jeden nebyl uznán jelikož posudek vypracoval 1.2.2012 primář neurologického odd. se specializací na poranění páteře a podle MO to není neurochirurg,ale ,,jen chirurg" a dali za pravdu svému spádovému lékaři.Na to jsem nechal opět na vlastní náklady vypracovat další znalecký posudek 7.1.2013 od neurochirurga se specializací přímo na specializovanou neurochirurgií prof.MUDr.Michaelem Houdkem,CSc,který s posudkem chirurga souhlasil a vypracoval posudek se stejným bodovým hodnocením.Na to MO reagovalo tím,že chtějí nezávislého lékaře kterého sami určí.Souhlasil jsem a 12.8.2013 jsem byl vyšetřen v Brněnské nemocnici MUDr. prof.Zdenkem Novákem,CSc. Do dnešního dne (4 měsíc od vyšetření) mi nebylo MO schopno zdělit výsledek posudku,jelikož ho ještě nemá i když lhůta pro jeho vypracování (3měsíce) po dohodě s prof.Novákem již skončila.Podle §106 OZ mi běží promlčecí doba,která by měla skončit (2roky?) od rozhodnutí o výši odškodnění k  20.1.2014. Slyšel jsem,že jako bývalý zaměstnanec minist.obrany nemůžu dát žalobu k běžnému soudu.Chci se zeptat kde a jakou formou mám žalobu podat,než mi skončí promlčecí doba.Navíc mi nechtějí přiznat ztížení společenského uplatnění,které je uvedeno v obou posudcích.Operace byla prý provedena díky mé degeneraci páteře a né následkem úrazu.Podotýkám,že jsem nikdy problémy s pohybem neměl.Nastoupil jsem k AČR (2004) po důkladné zdravotní prohlídce.Po celou pracovní dobu až do úrazu jsem vykonával a plnil všechny úkoly,včetně fyzických každoročních testů na plný počet-Výtečně a splnoval každoroční zdravotní prohlídky s klasifikací A.Moc Vás prosím o radu jak má dále postupovat. Děkuji s pozdravem Miroslav Stráňava
 
Miroslav Strá?ava

Dobrý den pane Stráňavo,

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Z Vašeho dotazu vidím, že jste bohužel nejspíš nerealizoval žádné z mých doporučení, které jsem Vám poskytl v mojí předchozí odpovědi ve stejné cause. Upozornil jsem Vás, že se Váš bývalý zaměstnavatel nejspíš pouze snaží „získat čas“ za účelem promlčení některých (nebo všech) Vašich nároků na náhradu škody z titulu pracovního úrazu. Již v minulé mojí odpovědi jsem Vám doporučil, cituji:

„Lze však předpokládat, že ani tentokrát Vám Váš bývalý zaměstnavatel nevyhoví a Vaše „jednání“ se bude dál natahovat. Obecně se dá říct, že jednání o náhradu škody nejsou vůbec jednoduchá a případy, kdy k vyrovnání dojde dohodou, ke spokojenosti poškozeného, jsou spíše v menšině. Velmi se obávám, že ani Vám nakonec nezbude nic jiného, než podat příslušnou žalobu k soudu. Myslím, že vzhledem k délce Vašich „jednání“ s bývalým zaměstnavatelem a jeho průběhu, již není na co čekat. Hrozí zde totiž navíc i promlčení některých Vašich nároků. V takovém případě Vám však důrazně doporučuji obrátit se na některou z advokátních kanceláří a ta již za Vás náhradu celé škody vyřídí. Začne samozřejmě pokusem dotáhnout do konce mimosoudní dohodu. Nejde zde totiž pouze o bolestné a ztížení společenského uplatnění, ale z titulu uvedeného pracovního úrazu máte ještě nárok na náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, dále na náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, náklady spojené s léčením (které neuhradila zdravotní pojišťovna) a další nároky. Nepředpokládám, že byste byl schopen si tyto nároky se zaměstnavatelem vyjednat sám, neboť jde o složitou problematiku. Pokud budete ve sporu úspěšný (a to byste být měl), Váš bývalý zaměstnavatel uhradí i náklady za Vaše zastoupení advokátem a veškeré Vaše, účelně vynaložené náklady spojené s uplatněním náhrady škody. V každém případě předpokládané náklady za Vaše zastoupení v cause by Vám měl Váš právní zástupce sdělit dopředu, abyste se mohl rozhodnout, zda chcete jeho podmínky akceptovat.“

Z termínů, které uvádíte, odvozuji, že Vám již opravdu reálně začíná promlčení Vašich nároků hrozit. Eventuálně některé z nich již mohou být i promlčeny? Neznám přesně všechny podrobnosti Vaší causy. Přesněji – je důležité kdy jste se o výši a rozsahu své škody na zdraví (přesněji „újmy“) dozvěděl a mohl náhradu uplatnit. Od tohoto okamžiku platí promlčecí lhůta 2 roky.

Vzhledem ke složitosti řízení Vám doporučuji ihned se obrátit na nejbližší advokátní kancelář a pokud nejsou Vaše nároky již promlčeny, za pomoci právního zástupce podat neprodleně soudní žalobu, čímž se zastaví běh promlčecí lhůty. Ve Vašem případě je Vaše škoda na zdraví řešena § 116 a násl., zák. č. 221/1999 Sb. o vojácích z povolání. Podle stejného zákona mají vše vyřizovat organizační složky armády. Pokud tak neučiní, příslušný k žalobě je obecný soud. Všechny tyto detaily Vám ale upřesní Váš právní zástupce.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR – specialista na zdravotnictví