příspěvek na péči

dobrý den chtěla jsem se zeptat brala jsem v roce 2011 rodičovský příspěvek do 7 let a pak do 15 let na kluka měla jsem zatim do 7 let jelikož synovi bylo 6 let ted v únoru.Chtěla jsem se zeptat ten příspěvek na péči se vyplací měsíčně za daný měsíc nebo zpětně za leden v únoru.Mám nárok na II stupen říkali mi jenom mě zajímá kolik to bude dohromady když jsem měla i socialní příplatek tomu rodičáku a ten se zrušil ten je to navyšení o 2000,měla jsem celkem 13200 měsíčně jak to bude ted Děkuju moc Mám 3 děti z toho jedno zdravotně nemocný a věk děti ostatních je 7 let a 4 roky
 
Lucie Horáková

Vážená paní Horáková,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní,

 

Obdržela jsem k vyřízení váš e mail.

Ve své odpovědi  mohu sdělit, že  nárok na příspěvek na péči je každý měsíc, může být  vyplácen zpětně. T,j. za leden v únoru, ale vždy za každý kalendářní rok  musí být 12 příspěvků na péči.

Pokud jde o souběh rodičovského příspěvku a příspěvku na péči, tak jak sama píšete tato dávka byla od ledna 2102 zrušena. Tudíž nyní budete pobírat příspěvek ve výši 6.000 Kč měsíčně tím, že požádáte o navýšení částkou 2.000,-Kč.Celkem to tedy bude činit 8.000  Kč.

V případě, že váš příjem nebude přesahovat  dvojnásobek životního minima spolu s příjmem další osoby žijící v domácnosti můžete požádat o dávky v hmotné nouzi.

Dále můžete požádat o příspěvek na bydlení, kde mimo Prahu je koeficient nároku 0,30% částky, kterou náklady na bydlení převyšují opět hranici dávek životního minima rodiny.Tím by se alespoň částečně dorovnal minusový rozdíl v dávkách vyplácených v roce 2011 a v roce letošním.

 

Ještě bych vás chtěla upozornit, že naše organizace vyvíjí neustále tlak na  příslušné ministerstvo, aby  této změně věnovalo pozornost, tuto část právního předpisu novelizovalo, protože má v praxi na negativní dopad na život rodin , ale zejména matkám samoživitelkám  a nezaměstnaným rodičům  tato novela velice snížila již tak nevelké příjmy a mnohé vystavila hranici chudoby.

 

Tolik tedy v odpověď a jsem s pozdravem

 

.

 

 

JUDr. Věra Dreslerová

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: dreslerova@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7