příspěvek na operaci

Dobrý den, mám problémy se zrakem - silná krátkozrakost s astigmatismem (kolem -11 dioptrií). Vzhledem k tomu, že s nošením brýlí i kontaktních čoček mám jisté problémy, uvažuji o podstoupení operace. Laserem to korigovat nelze, proto se nabízí možnost nitrooční čočky. Cena operace bude kolem 80 tis. Kč.  Bohužel zdravotní pojišťovny toto neproplácí. Osobně si myslím, že to není dobře, ale nic s tím nezmohu (samozřejmě to není jenom kosmetická záležitost...). Napadlo mne však, že bych mohl zažádat o nějaký sociální příspěvek. Jen mimochodem: jsem student, nemám dostatek financí. Existuje nějaká kategorie sociálních příspěvků (a zároveň šance na jeho přiznání - samozřejmě počítám, že tam kdyžtak je i nějaká spoluúčast), do které bych mohl svoji žádost zařadit? Vím, že jsou příspěvky na zakoupení automobilu pro lidi s problémem chůze a příspěvky na řadu kompenzačních pmůcek (např. elektronická lupa pro slabozraké, schodolez...) Děkuji za odpověď.
 
Jan?

Vážený pane Janů,

neexistuje žádná sociální dávka, kterou byste mohl použít na úhradu či částečnozu úhradu lékařského zákroku. Dnes neexistuje ani žádná sociální dávka na příspěvek na nákup zdravotnického prostředku. Musíte se případně obrátit na nějaké sponzory.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.