Přepočet renty

Pane krása,velmi si Vás vážím,ale předešlý dotaz mi nedá spát.Jen ve stručnosti.Mám problém,jako pan Miroslav,v podstatě mi paní z pojištovny Kooperativa napsala to samé,co jemu.Mám nemoc z povolání od roku 1995,na ÚP jsem se po nemoci POPRVE zaregistrovala o rok později.Dle vyjádření paní ombusmanky nemá pojištovna pravdu.Náhradu za ztrátu na výdělku od 1.10.2018 má pojištovna přepočítat  i těm rentiérům,kteří jsou déle  nemocní,než je platná novela od 1.1.2007.Pokud někdo onemocněl nemocí z povolání a potom POPRVE se registroval na Úřadě práce,má být od náhrady na výdělku odečítána mzda platná v tom roce.Např. pokud onemocněl a následně byl v registraci uchazečů o zaměstnání třeba v roce 2002,má se postiženému na Úřadu práce odečítat z renty minimální mzda z roku 2002.Snad je logické,že těchto nemocných rentiérů na ÚP se to netýká až od roku 2007.A s tím slovíčkařením o minimální mzdě,to už je opravdu směšné. A ještě nakonec si neodpustím napsat,že my,co jsme dlouhodobě nemocní a nemůžeme si pro nemoc z povolání najít práci,máme třeba jen OZZ,což moc k ničemu není,nárok na invalidní důchod nemáme,nebot v dnešní době,pokud zrovna neležíme na smrtelném loži,tak jsme asi zdraví. Mějte se hezky,přeji Vám vše dobré. S pozdravem Dana  
 
Dana

Vážená paní Dano,

text, který Vám posílám vypracoval právník NRZP ČR, protože došlo zřejmě k nepochopení celé situace v souvislosti s novelou zákoníku práce.


Tážete se na aktuální výpočet Vaší renty, kterou pobíráte na základě Vaší nemoci z povolání. Zákoník práce byl novelizován zákonem č. 181/2018 Sb., a zmíněná novela nabyla účinnosti dne 1.10.2018. Z uvedené informace jste nabyla přesvědčení, že i Vaše renta by se nyní měla řídit aktuálním zněním zákoníku práce po zmíněné novele a tudíž by Vaše renta měla být počítána v jeho smyslu a zcela přepočítána.

Vycházím-li z Vašich informací, obsažených ve Vašem e-mailu, tak s ohledem na dobu Vaší nemoci z povolání, byla renta počítána ještě dle starého znění zákoníku práce, tzn. podle zákona č. 65/1965 Sb. Konkrétně podle jeho § 195. Tento výpočet však byl tehdy zcela jiný, než jaký výpočet obsahuje aktuální znění zákoníku práce. Podle starého zákoníku práce v případě, že poškozený již po pracovním úraze nepracoval, bylo mu možné plátcem náhrady za ztrátu na výdělku (renty) odečítat takový fiktivní výdělek, který si bez vážných důvodů opomněl vydělat. Výpočet tedy vypadal tak, že od průměrné mzdy poškozeného z posledních třech měsíců před vznikem pracovního úrazu bylo nutné odečíst jeho případný invalidní důchod, který mu je vyplácen ze stejného důvodu a průměrný fiktivní výdělek, který si opomenul poškozený bez vážných důvodů vydělat. Tímto výdělkem byla ve Vašem případě minimální mzda.

V souvislosti s uvedeným výpočtem Vám tedy v následujícím období, kdy jste nepracovala, odečítala Česká pojišťovna jako plátce renty stále minimální mzdu a to vždy v její aktuální zvýšené výši. Stejný výpočet pak používá pojišťovna ve Vašem případě doposud, neboť vychází z výpočtu stanoveného legislativou (původním zákoníkem práce) v období Vaší nemoci z povolání.

Po zveřejnění informace panem předsedou Krásou o novelizaci aktuálního zákoníku práce (novějšího zákoníku, než podle kterého je počítána Vaše renta) jste nabyla dojmu, že by Vám měla být Vaše renta přepočítána. A to ode dne Vaší první evidence na úřadu práce v registru nezaměstnaných. Tak jste nejspíš jeho informaci pochopila. Současně se pravděpodobně možná rovněž domníváte, že by Vám rozdíl mezi rentami (stále ještě nyní vyplácené a přepočítanou rentou odvozenou ode dne Vaší první registrace do registru nezaměstnaných na úřadu práce) měl být zpětně doplacen. Bohužel, zde se jedná z Vaší strany o nepochopení problematiky  panem předsedou podané informace.

Svou odpovědí Vás bohužel asi vůbec nepotěším, neboť právní názor pojišťovny tak, jak Vám jej napsala ve svých odpovědích Vám, je zcela správný. V původním (starém) znění zákoníku práce nebyla totiž u výpočtu renty žádná zmínka o úřadech práce (které v té době ani neexistovaly) tak jako je tomu v aktuálním znění zákoníku práce. Protože pak bylo o Vaší rentě rozhodnuto ještě podle starého znění zákoníku, je nutné se jím řídit i nadále. Tato zásada je v právu zakotvena kvůli zajištění principu právní jistoty pro všechny zúčastněné. Není totiž možné dodatečně, zpětně měnit podmínky pro výpočet, se kterými plátce ani škůdce v době Vašeho pracovního úřadu nemohli počítat a být s nimi seznámeni. Proto Vám musí být při výpočtu renty odpočítávána minimální mzda tak, jak je odpočítávána doposud, tedy v její aktuální výši.

Pokud jste snad současně nabyla dojmu, že v souvislosti s tím, kdy jste byla poprvé evidována na úřadu práce, že se Vám současný odpočet mzdy zastaví na této částce, tak to již vůbec není reálné. A to především proto, že zmíněná novela zákoníku práce č. 181/2018 Sb., nabyla účinnosti až od 1.10.2018. Teprve od tohoto data je možné při první evidenci na úřadu práce nastavit výši minimální mzdy, která má být odečítána. V praxi to tedy znamená, že ani u poškozených pracovníků, u kterých bylo o jejich náhradě za ztrátu na výdělku (rentě) rozhodnuto dle §271b, odst. 1, v spojení s § 271b, odst. 3, zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce není možné účinnost novely vztáhnout k dřívějšímu datu, než je 1. 10. 2018. Zjednodušeně řečeno, i  v případě, že byli poprvé evidováni na úřadu práce před tímto datem, není možné k dřívějšímu datu přihlédnout. Jednalo by se totiž o nepřípustnou retroaktivitu zákona, která není v našem právním řádu vůbec možná. Z tohoto důvodu tedy ani poškození, o jejichž rentě bylo rozhodnuto již za účinnosti nového zákona, nemohou dostat žádný zpětný doplatek výše renty, vzniklý z rozdílu mezi výší renty ke dni jejich skutečné první evidence na úřadu práce a výší renty ke dni 1. 10. 2018.

Je mi líto, že Vám nemohu podat příznivější zprávu. Současně věřím, že tato informace je již pro Vás zcela srozumitelná a problematika výpočtu renty již zcela jasná.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.