pracovní úraz

Zdravím Vás pane Kráso mám na Vás dotaz z pracovního úrazu mi byl přiznám PID jsem pořád zaměstnaný a práci co mi zaměstnavatel nabízí nemohu ze zdravotního hlediska vykonávat tudíš by mě měl dle zákoníku práce propustit i s odstupným 12 platů. K tomu se ale nemá a místo toho mi řekl že mám neplacené volno do té doby než mi vezmou důchod a já se budu moct vrátit do práce prosím Vás má na to vůbec nárok může si toto vůbec dovolit??? Proti mé vůli mi dát neplacené volno?? Děkuji moc za vaší odpověd Průša
 
pr?ša

Vážený pane Průšo,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

 

Dobrý den,

předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, pan Václav Krása, mi předal váš mail k vyřízení.

Zákoník práce neumožňuje zaměstnavateli nařídit Vám neplacené volno.

Navrhněte zaměstnavateli rozvázání pracovního poměru dohodou z důvodů uvedených v § 52 písm. d) v zákoně č.262/2006 Sb., zákoníku práce, který zní takto :

"d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz .."

Jestliže uzavřete dohodu o rozvázání pracovní poměru z tohoto důvodu, budete mít podle ustanovení § 67, odstavec 1), zákoníku práce nárok na odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. Nejvhodnější by bylo, aby součásti dohody bylo i odstupné ve výši dvanáctinásobku výdělku. Jestliže by v dohodě tento důvod uveden nebyl, neměl by jste vůbec nárok na odstupné.

Pokud bude zaměstnavatel trvat na neplaceném volnu, doporučuji se obrátit na úřad práce, se žádostí o pomoc.

Pokud budete potřebovat nějakou poradu, napište mi telefonní spojení a já Vám zavolám.

S pozdravem

JUDr. Pavel Jungr

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory tel. 266 753 422 Poradní dny : pondělí 13.00 - 16.30 hod.

středa 14.30 - 17.00 hod.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Partyzánská 7, Praha 7 budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332