pracovní smlouva?

Vážený pane Kráso, patřím k OZP a dost špatně se mi hledá práce. Jedna velká firma (řekl jste nepoužívat jména) má program pro handikepované, protože tak řeší svoji zákonnou povinnost o zaměstnávání určitého počtu lidí OZP. Nicméně jsou ochotní zaměstnat pouze na DPČ, a to po dobu jednoho roku s možností klasické smlouvy později. Protože v mém místě bydliště není žádná vhodná práce, potažmo skoro žádná celkově, budu do této firmy dojíždět do jiného města. Na úřadě práce jsem se informovala o příspěvku na dopravu. Tam mi ale řekli, že na něj má nárok pouze osoba s pracovní smlouvou a DPČ není podle zákona pracovní smlouva (dokonce mě odkázali na různé paragrafy). Protože inv.důchod I.stupně je malá částka, a na DPČ mohu odpracovat pouze 20hodin týdně a přesto všechno musím platit vysoký nájem (bydlím sama) tak jsem doufala, že tento příspěvek by mi pomohl s financemi. Příspěvek na bydlení pobírám už dlouho, ale bohužel víme, že ten bere v úvahu částku za nájem určenou zákonem a ne reálné nájmy v místě bydliště. (tady konkrétně: 5000 by měl stát nájem pro jednu osobu, ale nájmy jsou od 7500 za malé byty, a je to stejné v několika městech v okolí, včetně toho, kam budu dojíždět do práce, tam jsou nájmy dokonce ještě vyšší). To píšu, kdyby třeba Vás napadlo, kam se mohu ještě obrátit o pomoc. Můj dotaz se totiž týká tohoto: je možné, že jedna část (tedy zaměstnavatel) splní zákon tím, že poskytne pouze DPČ a druhá část (tedy úřad práce s příspěvkem) si stojí na pracovní smlouvě? Selský rozum mi říká, že buď to zaměstnavatel nedělá správně, nebo by měl úřad práce vzít v potaz i jiný typ smlouvy. A tak by mě zajímalo jak to je. Moc Vám děkuji. Jitka
 
Jitka

Vážená paní Jitko,

obávám se, že bohužel je to skutečně tak, že zaměstnavatel může zaměstnávat na DPČ a je mu tato pracovní smlouva započítávána k plnění povinného podílu náhradního plnění, pokud je osoba v částečném či plném invalidním důchodu. Také je bohužel pravdou, že příspěvek na dopravu je poskytován pouze osobám, které mají standardní pracovní smlouvu a nikoliv pouze smlouvu DPČ. Myslím si, že řešení bohužel žádné není. Buďto odejdete do mjiného zaměstnání, kde s Vámi uzavřou standardní pracovní smlouvu a požádáte o příspěvek na dopravu a nebo se smíříte se stávajícím stavem.

Je mi to líto, ale řešení není.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.