Pracovní smlouva

Dobrý den. mám invaliditu I.stupně. Měla jsem smlouvu na dobu určitou do konce měsíce září. Zaměstnavatel dostal včas-rozpis služeb na měsíc říjen s mým zařazením služeb a neměl vůči němu žádné výhrady.Nadále se mnou počítal. Zaměstnavatel mi nepředloužil včas pracovní smlouvu na HPP,ani mi nedal vědět o neprodloužení pracovní smlouvy nebo ukončení pracovní poměru. Odpracovala jsem několik směn a podle paragrafu 48.odst.2 mi přešla na dobu neurčitou.Nyní mě tlačí zpětně abych podepsala pracovní smlouvu na dobu určitou. Chci se zeptat jak se mohu bránit? Vyhrožují mi propuštěním.Co mám dělat. Navíc jsem samoživitelka,v péči mám postiženého syna-o osobu blízkou.
 
Lenka

Vážená paní Lenko,

Váš spor zřejmě skončí u soudu, ale měla byste jej vyhrát. Tím, že jste byla v rozpisu a pracovala jste i v říjnu, tak jste zaměstnanec s trvalým pracovním poměrem a zaměstnavatel Vás může propustit pouze v případě závažného porušení pracovní kázně, nebo při reorganizaci. Pokud bude Váš zaměstnavatel na Vás dále naléhat, řekněte mu, že na něj podáte žalobu. Jako samoživitelka máte vyšší ochranu v zákoníku práce.


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.