Posuzování 2

Dobrý den, ohledne dotazu.Nejde o odvolání to by bylo zřejmě zbytečné,a se 3 stupněm jsem spokojená a ZTP/P kartičkou také. Jde o to že dle zákona se mobilita neposuzuje u psychiatrických dg.Muselo by se změnit posuzování. S pohybem se počítá jen pokud to má nějakou fyziologickou vadou. Je to tam jasně napsáno. Takže pokud je mobilita narušená mentální retardaci,autismem nebo hyperkinetickým syndromem není přípustné pro uznání bodu. Sama neuroložka mi říkala že až takové přístroje nejsou aby se moznala až taková vada v mozečku jelikož upozornila že syn má zřejmě poškozený synapse pro ukládání toho co se naučí a to nelze nijak zjistit. utor Hanka Předmět Posuzování Dotaz Dobrý den, mám jeden dotaz.Nejde mi tet o peníze,ale o posuzování. Mám syna 16let epilepsie,LMR,autismus,ADHD s poruchou koordinace,nutkavé chování,hyperakusie,negativismus. Máme 3 stupen PNP a kartičku ZTP/P. A tet ta věc k mému porozumění. Syn nesejde bez pomoci ze schodu.Pokud jsou schody zabradlí a blízko zed musí se držet zábradlí a zdi a pak sejde pomalu schody jako male dítě bez střídání nohou.Pokud tam je jen zábradlí musím nastavit rámě a pak s pomocí sejde schody,pokud tam není ani zábradlí ani zed nesejde schody vůbec.Tak to má i v terénu nechodíme kvůli tomu ani do lesa jelikož jak je nerovný terén směrem dolů prostě ho nesejde. U posuzování mu ale nikdy není uznaný bod mobilita jelikož nemá fizické onemocnění.Jak je možné že takový problém mají i děti s psychickým onemocněním a není na uznanou mobilitu nárok. Syn má se schody a terénem vůbec problém od malička.Lékaři to zapíší a nikdo neví byli jsme u více specialistu a že syn má taková komplexní postižení že za to může každá s těch diagnoz. Syn je ina úrovni vědomosti jako 5leté dítě. Do budoucna to je celkem problém,bydlíme ve 4 patře bez výtahu.Proč se to uznává jen na tělesně postižené....Když u všech dg.vývojových je porucha koordinace? Odpověd na dotaz: Vážená paní Hano, souhlasím s Vámi, že pokud Váš syn nesejde schody samostatně, což je jedna z podmínek uznání, že nezvládá mobilitu, tak opravdu nevím, proč mu posudkové orgány nechtějí tuto základní životní potřebu uznat. Nevím, zda jste se již odvolávali při žádostech o průkaz ZTP/P či PnP, ale měli byste to udělat a na základě jejich rozhodnutí a hlavně argumentace bude možné postupovat dál, například soudní cestou. Ještě Vás upozorňuji, že vzhledem k věku Vašeho syna, abyste si pohlídali nárok na invalidní důchod pro invaliditu z mládí. Tento důchod se přiznává při dovršení 18 let věku, ale je důležité, aby i v tomto případě byl splněn počet pojištěných let. Do 18 let je pouze jeden rok povinné doby pojištění a tu lze splnit například navštěvováním speciálního vzdělávacího zařízení. Žádost o ID můžete podat i půl roku před dovršením 18 let věku. S pozdravem Václav Krása
 
Hanka

Vážená paní Hano,

změna způsobu posuzování by určitě byla žádoucí a NRZP ČR o ní dlouho usiluje. Zatím to však není reálné a změnu by muselo provádět ministerstvo, protože by se musela změnit celá legislativa.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.