Posudek o invaliditě

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Dne 7. 11. 2012 mi přišlo z ČSSZ rozhodnutí o zamítnutí invalidního důchodu kvůli chybějící době pojištění, (chybí mi 2 roky v rozhodném období), celkově mám odpracováno 22 let ale z dřívější doby. Na OSSZ mi bylo sděleno, že i kdybych si to doplatila, což je vysoká částka, že bych dostala nanejvýš 3 tis. korun, i kdyby to byl nejvyšší stupeň. Bylo mi 50 let,jsem v evidenci ÚP a kvůli dlouhodobým zdravotním potížím (možná i věku) nemám šanci najít vhodné zaměstnání (psychické, pohybové a zrakové potíže). K lékařské posudkové komisi jsem byla pozvána 16. 10., kde mi sice předali posudek o invaliditě II. stupně, ale od té doby mi dosud nepřišlo z ČSSZ písemné rozhodnutí na základě tohoto posudku (prý ho posílají do 7 dnů). Nevím, jestli mi ho vůbec pošlou, abych mohla podat námitku na zvýšení stupně invalidity. Nemám v tom jasno, nevím jak mám postupovat, děkuji Vám za odpověď.
 
Eva

Vážená paní Evo,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní,

 

obávám se, že ve Vašem případě jste promeškala dobu kdy jste mohla podat opravný prostředek. Jestliže jste dostala rozhodnutí ČSSZ o zamítnutí invalidního důchodu dne 17.11.2012 a nepodala jste námitky proti tomuto rozhodnutí, pak jste promeškala veškeré lhůty kdy bylo možné opravné prostředky podat. V rozhodnutí, kterým byla Vaše žádost o důchod zamítnuta z důvodu nesplnění podmínky doby pojištění, bylo bezpochyby uvedeno i jaký stupeň invalidity by Vám byl přiznán. Posudek o invaliditě je pouze podkladem pro vydání rozhodnutí a nelze se proti němu odvolat ani podat námitky. To lze jen proti rozhodnutí ČSSZ o přiznání či zamítnutí důchodu. Vzhledem k datu, kdy jste rozhodnutí obdržela byla zmeškána i lhůta pro správní žalobu. Navíc taková žaloba by byla nepřípustná, neboť nebyly vyčerpány řádné opravné prostředky ve správní řízení. Jedinou možností, která by skýtala nějaké možnosti je podat novou žádost o přiznání invalidního důchodu s tím, že velmi doporučuji získat informace o době pojištění ze zápočtového listu, o výši příjmu, a o hodnocení Vašeho zdravotního stavu posudkovým lékařem a pochopitelně i lékařské zprávy.

 

S pozdravem

JUDr. Jan Hutař

ředitel legislativního odboru NRZP ČR

 

Vážená paní,rádi jsme Vám poradili, a pokud budete opět potřebovat naší radu, můžete se na nás kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.