posouzení invalidity a renta

Dobrý den, je mi 52 let a z důvodu pracovního úrazu mi Kooperativa a.s. doplácí několik let náhradu ztráty na výdělku tzv. rentu. Jelikož jsem již 7 měsíců v pracovní neschopnosti z důvodu původního pracovního úrazu, bylo mi lékařem doporučeno, abych si požádal o invalidní důchod. Pracovní úraz byla dopravní nehoda a došlo, mimo jiné, k úrazům dolních končetin. Prodělal jsem několik operací nohou a má současná pracovní neschopnost je také z důvodu úrazu nohy. Proto jsem žádal na základě nálezu ortopeda. Dle posudku o invaliditě mi byla přiznána invalidita II.stupně a rozhodující příčinou bylo stanoveno onemocnění srdce v kapitole IX., odd.A, pol. 8c ohodnocené 45% a zvýšené o 10% z důvodu postižení pohybového ústroji na 55%. V posudku je uvedeno, že se jedná o polymorbidního klienta s řadou interních a pohybových onemocnění. Před třemi lety jsem prodělal infakt přední stěny s implantací stentů, dále se od úrazu léčím s nemocí ledvin a vysokým tlakem. Dnešního dne jsem obdržel Rozhodnutí o přidělení invalidního důchodu II.stupně dle § 38 písm.a). Do vyměřovacích základů nebyla renta započítána. Invalidní důchod mi tedy nebyl přiznán z důvodu pracovního úrazu. V současné době se také obávám, že mi bude úplně zastavena i renta. Bylo při posouzení invalidity postupováno správně ? Moc děkuji za odpověď. Ján F.
 
Ján Fojtík

Vážený pane Jáne,

byl jsem požádán, abych zodpověděl Váš níže uvedený dotaz.

Váš dotaz si dovolím rozdělit na dvě části.

K první části, ve které konstatujete, že vyplacená náhrada za ztrátu na výdělku nebyla započítána do vyměřovacího základu pro invalidní důchod, bych uvedl, že z § 16 odst. 3 věta sedmá zákona č. 155/1995 Sb. plyne, že tyto náhrady do vyměřovacího základu zahrnuty mají být.

Je otázka, zdali okresní správa sociálního zabezpečení o těchto náhradách nevěděla nebo tento § opomněla či se stalo něco jiného.

Pokud tedy máte možnost podat námitku, je možné v ní namítnout, že tyto náhrady při výpočtu invalidního důchodu nebyly brány v potaz.

Ve druhé části se ptáte, zdali posudkový lékař postupoval správně.

Tady je třeba říci, že invalidní důchod se přiznává při splnění dvou podmínek:
I. došlo k poklesu pracovní schopnosti,
II. byla získána potřebná doba pojištění.

 Pokles pracovní schopnosti určuje posudkový lékař a to dle vyhlášky č. 359/2009 Sb.

V této vyhlášce je uveden seznam zdravotních postižení a u nich určen pokles pracovní schopnosti.

Pokud je zdravotních postižení více, vybere se to nejzávažnější, určí se pokles pracovní schopnosti a za všechny zbylá zdravotní postižení se může přičíst dalších deset procent.

Jestliže tedy posudkový lékař určil v posudku, že za nejzávažnější zdravotní postižení je x procent a za ostatní zdravotní postižení přičetl dalších deset procent, postupoval správně.

Zdali správně určil, že Vaše zdravotní postižení způsobená pracovním úrazem jsou méně závažná než zdravotní postižení jiné, neumím a nemohu posoudit.

Tuto otázku je třeba položit lékaři, který k jejímu zodpovězení bude potřebovat podrobně seznámit se s Vaším zdravotním stavem. Je tedy možné se zeptat Vašeho obvodního lékaře.

Co se týče vyplácení náhrady za ztrátu na výdělku a jejího přepočtu při přiznání invalidního důchodu, je třeba říci, že dle § 371 zákoníku práce se od náhrady za ztrátu na výdělku odečítá invalidní důchod, který byl přiznán ze stejných důvodů jako je vyplácena náhrada za ztrátu na výdělku tj. při výplatě náhrady za ztrátu na výdělku 10000 Kč a invalidního důchodu 5000 Kč Vám pojišťovna vyplatí nově jako náhradu za ztrátu na výdělku 5000 Kč.

Jestliže Vám ale byl invalidní důchod přiznán z jiného důvodu, bude třeba určit, jaký vliv má na pokles Vašich výdělků zdravotní postižení, které bylo důvodem pro přiznání invalidního důchodu.

Tento pokles Vám pojišťovnou hrazen nebude.

To znamená, že budou určeny dva poklesy na výdělku a to z důvodů pracovního úrazu, který Vám bude pojišťovnou dále hrazen, a a pokles na výdělku z důvodů zdravotního postižení, pro který Vám byl přiznán invalidní důchod, ten nahrazován nebude.
S pozdravem
Mgr. Petr Schweiner