Pochybení zubaře

Dobrý den, minulý mesíc jsem byl v zubní ordinaci na odvrtání kazu v horní 6ce, který vznikl pod plombou, kterou mi shodou okolností dělala ta samá paní zubařka, která mi minulý mesíc měla zub opravit. Bohužel kaz byl vetší než předpokládala a tak usoudila, že jediný způsob jak ho opravit je ho umrtvit a vyčistit zubní kanálky. Po vyčistění a rošíření zubních kanálku mi zub před zaplněním na týden uzavřela "cementovou" provizorní plombou. Zub stále bolel, za pár dní mi natekla celá levá část obličeje. Na další kontrole zjistila, že do zubu se dostala dáseň a ta způsobuje zánět a proto to nateká. Že se to prý občas stane, že do zubu proroste dáseň. To by ovšem ten zub logicky nevyvrtala, kdyby tam byla měkká tkáň. Poté mi udělala rentgen, kde byla vidět dírka, skrz kterou se dáseň dostala (rentgen dělala i před vyšetřením). Poté mi sdělila že zub už nezachrání a nabídla dvě řešení. První je zubní můstek s obrousením okolních zubů - cca 14tis, druhá varianta je zubní implantát - cca 25tis. Domnívám se tedy že mi milá paní zubařka zub provrtala až do dásně a tim tak zub odsoudila k smrti. Chtěl bych se zeptat jestli v takovéto situaci mám nárok požadovat odškodné. Protože se zubem nebyl problém a čistění kanálků mi líčila jako běžný zákrok. Momentálně mám zub otevřený, koušu na jedné straně a za týden mám jít na vyšetření a objednání se na extrakci zubu. Předem děkuji za odpověd, s pozdravem Bc. Jakub Sobek
 
Jakub Sobek

Dobrý den pane Sobku, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Přestože jsem specialistou na zdravotnickou problematiku, tak po medicínské stránce nedokážu na Váš dotaz jednoznačně odpovědět. Nejsem totiž lékař a už vůbec ne se specializací zubní lékař. Váš dotaz je natolik speciální a úzce zaměřený na řešení Vašeho konkrétního, zdravotního problému, že odbornou stránku léčení Vašeho zubu musí posoudit opravdu výhradně odborný lékařský konzultant z řad zubních lékařů. K tomuto svému hodnocení by měl mít k dispozici všechnu Vaši dostupnou, lékařskou dokumentaci, týkající se léčení Vašeho zubu a zároveň by si Vás měl též vyšetřit. Bohužel tohoto specialistu nemám ani já, ani NRZP ČR k dispozici. NRZP ČR řeší spíše otázky kolem zdravotních handicapů, mezi které se ovšem léčení zubu zařadit příliš nedá. Za sebe Vám mohu odpovědět pouze na to, jak řešit Váš problém po právní stránce.

Pokud se Vám způsob léčení paní doktorky nelíbil a máte za to, že paní doktorka nějakým způsobem pochybila, máte nárok ze zákona na srovnávací lékařský posudek (vyšetření a nahlédnutí do Vaší zdravotnické dokumentace) jiného zubního lékaře, který rovněž hradí zdravotní pojišťovna. Toto srovnávací vyšetření, spolu s návrhem na řešení zdravotního problému však hradí pojišťovna pouze v případě, že ještě nebyl zákrok původním zubařem proveden. Vzhledem k tomu, že, předpokládám, s největší pravděpodobností, všechny zamýšlené kroky směřující k léčení Vašeho zubu již paní doktorka provedla, zde nepřichází příliš srovnávací posudek hrazený ze zdravotního pojištění v úvahu. Nyní tedy, pokud chcete vědět, zda paní doktorka postupovala tzv. lege artis, tj. v souladu se všemi moderními medicínskými postupy a nic při své léčbě nezanedbala, můžete si již nechat udělat pouze posudek od jiného zubního lékaře, či soudního znalce v oboru zubního lékařství. Tento posudek byste si však musel uhradit.

Zmíněný posudek na postup paní doktorky získáte tak, že si od ní vyžádáte kopie Vaší zdravotnické dokumentace týkající se léčení Vašeho zubu a necháte se příslušným posuzujícím zubním lékařem vyšetřit. Na základě těchto informací by měl umět zmíněný posuzující zubař vydat posudek, zda léčení Vašeho zubu proběhlo, či neproběhlo správným způsobem, eventuálně zda paní doktorka něco zanedbala, nebo udělala špatně, či jinak než měla. Pokud by tento posudek hovořil o tom, že z její strany došlo k nějakému pochybení, mohl byste z tohoto titulu žádat na paní doktorce odškodnění.

V tomto případě, pokud by Váš zub byl již natolik poškozený, že by se již nedal zachránit a muselo by dojít k jeho extrakci, přicházela by nejspíš v úvahu, jako odškodnění, implantace nového zubu s tím, že úhradu této operace by byla povinna uhradit paní doktorka. Tuto úhradu by nejspíš neprovedla ze svých vlastních prostředků, neboť každý z lékařů, tedy i zubní lékaři jsou pro tyto účely pojištěni. Vaši operaci by tedy nejspíš hradila pojišťovna paní doktorky. Další náhradou škody, která by přicházela v úvahu, by nejspíš bylo bolestné, náhrada za ztrátu na výdělku po dobu léčení, která by Vám vznikla za dobu operace a následné rekonvalescence a další náhrady nákladů spojených s léčením, které by nehradila zdravotní pojišťovna. Předpokládám, že v tomto případě by Vám nárok na náhradu za ztrátu společenského uplatnění žádný nevznikl, neboť trvalé následky by byly plně kompenzovány.

Zvažte tedy Vaši současnou přesnou situaci a zvolte její řešení dle výše naznačených možností. Přeji Vám brzké vyřešení Vašeho zdravotního problému se zubem. 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku