PN

Dobrý den. Jako každým rokem nastupuji na komplexní lázeňskou léčbu(v/5). Pro celkový těžký zdravotní stav mi zdravotní pojišťovna opakovaně proplácí i náklady na nutný doprovod. Jelikož mi posudkový lékař přiznal pouze ZTP a příspěvek na péči 1. stupně, i když se bez tohoto pro mne velice důležitého doprovodu neobejdu ani doma. Je sice divné, že ve všech lékařských nálezech mám kromě jiného uvedeno dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, nesamostatná, odkázána na nutnou pomoc druhé osoby a zdravotní pojišťovna mi opakovaně proplácí i náklady na lázeňský doprovod, nemám nárok ani na PnP druhého stupně ani na ZTP/P, ale jako obtížně léčitelný astmatik s CHOPN a kardiologickým onemocněním, přičemž jsem pro tato onemocnění odkázána navíc na invalidní vozík jsem na tato chování posudkových lékařů v naší zemi zvyklá. Stejně mi nic jiného nezbývá. Nyní k dotazu. Letos se mnou pojede zaměstnaná dcera. Kdo jí vystaví nemocenský lístek po dobu této lázeňské léčby? Její praktický lékař po předložení schválení mé lázeňské léčby s doprovodem nebo až na místě příslušný lázeňský lékař? Nebo je v těchto případech, kdy zdravotní pojišťovna schválí tuto KLP s doprovodem nějaký jiný postup? Dcera již ohlásila svému zaměstnavateli tento nástup a předložila mu i potvrzení zdravotní pojišťovny, ale její zaměstnavatel trvá na doložení nemocenského lístku. Děkuji za odpověď.
 
Radka

Dobrý den paní Radko,

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Tato problematika se řídí § 39, zák. č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, ve spojení s § 191, zák. č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů (důležité osobní překážky v práci).

Potvrzení o tom, že Vám Váš doprovod poskytuje nutnou asistenci při Vašem léčebném pobytu v lázních, je povinen vystavit kterýkoliv lékař, který se na Vašem léčení podílí. Klasicky, v drtivé většině případů, tak činí lékař lázní, ve kterých budete léčena, a to až po absolvování celé Vaší léčby a pobytu. Dopředu totiž nelze odhadnout, jak dlouho přesně bude Vaše léčení trvat, zda ho skutečně v uvedeném termínu absolvujete a zda skutečně Váš doprovod bude vykonávat osoba, pro kterou bude potvrzení vystaveno. V případě, že by toto potvrzení nevystavil lázeňský lékař (což nepředpokládám), může toto potvrzení vystavit i revizní lékař zdravotní pojišťovny, která úhradu Vašeho lázeňského pobytu a pobyt Vašeho doprovodu po jeho skončení provádí. Revizní lékař zdravotní pojišťovny rovněž schvaloval nutnost Vašeho doprovodu při léčení v lázních.

Aby však mohlo být toto potvrzení Vašemu doprovodu vystaveno a jeho asistence uznána za překážku v práci podle zákoníku práce, je nutnou podmínkou, aby tento doprovod byl členem Vaší společné domácnosti. V jiném případě není možné toto potvrzení vystavit a Váš doprovod jej nemůže použít u svého zaměstnavatele pro potvrzení překážky v práci.

Zmíněné potvrzení se vystavuje na předepsaném tiskopise nazvaném „Potvrzení o trvání potřeby ošetřování (péče)“. Toto potvrzení má nesporně lázeňské zařízení k dispozici. Pokud by jej k dispozici nemělo, lze tento formulář běžně stáhnout z internetových stránek České správy sociálního zabezpečení.

Věřím, že je pro Vás tato odpověď dostatečně vyčerpávající.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku