Plati stát za Čid zdravotni, sociální

Dobry den p.Krasa je mi 55 let jsem v ČID mnoho let jsem bez zaměstnáni platí za mě stát zdravotni a. Sociální děkuji Cetkovská
 
Ivana cetkovska

Vážená paní Cetkovská,

za příjemce ID v jakémkoli stupni platí stát zdravotní pojištění. U sociálního pojištění je situace jiná. Pokud je občan v evidenci ÚP jako uchazeč o zaměstnání, tak je mu do věku 55 let započítáván 1 rok do nároku na starobní důchod. Pokud je občanovi více jak 55 let, tak se mu takto započítávají 3 roky. Pokud by chtěl občan, aby mu byly započítány další tři roky, musel by si hradit sám minimální sociální pojištění.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.