péče o dítě s autismem v zahraničí

Dobrý den, s manželkou vychováváme dvě děti, čtyřletou zdravou holčičku a osmiletého chlapce, který má diagnostikován autismus, střední stupeň, Asperger... Žena na něj pobírá příspěvek na péči. Osud tomu chtěl, že mě firma nabízí práci v zahraničí, konkrétně si budu moct vybrat zda žít v Lucembursku nebo Německu. Zajímá nás jak je to s dávkami, v okamžiku kdy budeme oficiálně bydlet a začneme platit daně a pojištění v zahraničí. Vzhledem k postižení syna žena určitě pracovat nepůjde, bude dost složité se o něj starat. Taky nás zajímá zda nemáte zkušenost s inkluzivním vzděláváním (a další podporou) v zahraničí, tady chodí do normální školy s asistentem. Děkuji Lukáš Novák
 
Lukáš Novák

Vážený pane Nováku,

pokud budete v zemích EU, neměl by být problém, aby Vám byly dávky vypláceny z ČR. Důležité je si ponechat naše občanství a asi také trvalé bydliště v ČR. Je nezbytné vše nahlásit na příslušné úřady. Pokud byste byly v zahraničí více let a budete tam platit do jejich sociálního a zdravotního systému, asi byste mohli mít nárok i z těchto systémů. Prosím zjistěte si, zda musíte platit minimální pojištění v ČR, zdravotní by to asi chtělo. 


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.