parkovací průkaz na dálnici

Dobrý den, slyšela jsem, že jsou změny ohledně používání park. průkazu na dálnici. Parkovací průkaz nahrazuje dálniční známku, ale prý pouze v případě, že auto řídí sám zdravotně postižený nebo osoba blízká (např. soused nikoliv).  Ještě nedávno bylo jedinou podmínkou to, aby majitel park. průkazu seděl v autě a bylo jedno jakým autem a s kým jede. Je to, prosím, pravda? A který konkrétní předpis toto upravuje? Velice děkuji
 
petra

Vážená paní Petro,

posílám Vám vysvětlení z poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Jak je to s výjimkou z placení poplatků za užívání dálnic a rychlostních silnic v ČR pro zdravotně postižené občany ?

Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, § 22, odst. 4, písm. e, jasně říká, že placení poplatku za užívání dálnic a rychlostních silnic nepodléhá motorové vozidlo používané k dopravě těžce zdravotně postižených občanů, kterým byly podle vyhlášky č. 182/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, přiznány výhody II. stupně, s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou, nebo III. stupně, pokud držitelem motorového vozidla je postižená osoba sama, nebo osoba jí blízká. Tzn. pokud je zdravotně postižená osoba přepravována ve vozidle, a může se prokázat průkazkou ZTP či ZTP-P, pak vozidlo nemusí být dálniční známkou opatřeno. Jestliže motorové vozidlo není použito k přepravě výše uvedené těžce zdravotně postižené osoby, nelze využívat této výjimky. Snahou zákona bylo pomoci těžce zdravotně postiženým občanům, nikoli však jejich zdravým rodinným příslušníkům.
Pro Vaši informaci uvádíme, že nad rámec zákona bylo dohodnuto s Policejním prezidiem České republiky, že policisté při kontrolách nebudou pokutovat řidiče motorového vozidla, který nebude mít vozidlo opatřeno kupónem (tzv. dálniční známkou), jestliže předloží potvrzení, že osoba jí blízká, která požívá výhody osvobození od poplatku za užití dálnic a silnic pro motorová vozidla, je umístěna v některém zdravotnickém zařízení (např. lázních) nebo zařízení sociální péče a uživatel vozidla pro ni jede nebo se od ní vrací. V tomto případě musí řidič předložit potvrzení vedení předmětného zařízení, že těžce zdravotně postižený občan je pacientem nebo klientem tohoto zařízení. V ostatních případech musíte použít komunikaci nepodléhající zpoplatnění, anebo opatřit motorové vozidlo kupónem (dálniční známkou - např. desetidenní).

 

 

Mgr. Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí Poradny NRZP ČR
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel. a fax: 266 753 431

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Partyzánská 7, 170 00, Praha 7- Holešovice
budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR děkuje za podporu Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR,  Úřadu Vlády ČR, Magistrátu hl.m.Prahy, Středočeskému kraji a spolupracujícím partnerům.

Váš dotaz i odpověď na něj je po nezbytnou dobu uložen v poradně. Slouží výhradně pro potřeby poradny a ke zkvalitňování našich služeb. Žádné vámi svěřené informace nejsou poskytovány třetím osobám. Všechna data jsou chráněna v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů.
Pokud s ukládáním vašich e-mailů nesouhlasíte, informujete nás a vaše zprávy budou po zodpovězení vymazány.