opatrovník nesvéprávné osoby

Dobrý den, chci se informovat, na práva opatrovníka a vykazování nakládání s pěnězi postiženého. Máme 20-letého mentálně postiženého syna Downova syndromu, který nepíše a z důvodu ochrany jsme ho nechali zbavit způsobilosti k právním úkonům.Ještě jsem nebyla složit slib opatrovníka,tak mě zajímá, jak se musí vykazovat nakládání s jeho důchodem. Slyšela jsem, že se musí vykazovat kolik použiji za měsíc pro něj na jídlo (nevím jak to budu průměrovat,jsme 4-člená rodina),na nájem prý nesmí přispívat,protože byt není jeho, na auto, kterým se vozí denně do školy, nesmí být použity jeho peníze na benzin, ani opravy, jelikož ho nevlastní, když si budeme chtít koupit auto a chtěli bychom, aby nám syn něco přispěl, musíme žádat soud a čekat třeba pul roku, jestli to schválí...chápu, že je to zavedeno,že toho někdo zneužívá, ale když člověk vychovává a stará se o postižené dítě, jezdí s ním na hory a k moři,aby se mělo aspoń nějak líp a tak stát mu to bude pořád ztěžovat. Zajímá mě, jestli jsou dané podmínky stejné, nebo se liší u každého okresního soudu jinak. Děkuji za váš čas a za odpověď. Marcela
 
Marcela

Vážená paní Marcelo,

přiznám se, že tyto podrobnosti ve věci nakládání s finančními prostředky u lidí, kteří mají opatrovníka, by měl stanovit soud a ten by Vám měl také určit, které náklady lze vykázat paušální náhradou a které lze dokládat konkrétním dokladem. není na to nějaký právní předpis, ale je to vždy rozhodnutí soudu.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.