Odvolání zamítnuto - příspěvek na motorové vozidlo

Vážený pane Kráso, Již mi přišlo konečné rozhodnutí z MPSV, které mé odvolání zamítlo, bez ohlednu na mnou podané námitky. Jako důvod zamítnutí uvádí, že kritéria pro přiznání příspěvku byla prý v roce 2011 zcela odlišná od těch současných. 1.1.2012  prý došlo ke změně právních předpisů.       Zajímalo by mě, zda opravdu došlo ke změnám v zákoně v tom smyslu, že zdravotní podmínky předchozího rozhodnutí pro přiznání příspěvku již dnes opravdu neplatí. Cituji předchozí rozhodnutí: 10.8.2011 bylo rozhodnuto, že je občankou těžce zdravotně postiženou dle § 86, odst.1, zákona č.100/1988 Sb. Jedná se o těžkou vadu nosného (pohybového) ústrojí uvedenou  v písm. f) přílohy č.5 k vyhlášce č.182/1991 Sb.  Přesto, že se můj zdravotní stav od té doby dle doložených lékařských zpráv výrazně zhoršil, nyní již prý osobou s těžkou vadou nosného, pohybového ústrojí nejsem.  Mimo to v rozhodnutí uvádějí, že posouzení ze dne 10.8.2011, kdy mi byla uznána těžká vada nosného a pohybového ústrojí, považují za nadhodnocené. Zpochybnili tak vyšetření a přezkoumání vlastního posudkového lékaře i konečné posouzení a rozhodnutí přísedící komise MPSV. Dle mého názoru je nepřípustné, aby posudková komise odvolacího orgánu mohla nadhodnocovat, nebo podhodnocovat skutečný zdravotní stav.  V předchozím dotazu mi radíte podat žalobu ke Krajskému soudu, takže ji hodlám podat. Snažila jsem se o tom něco dohledat. Dočetla jsem se, že Žaloba se podává zpravidla u krajského soudu, v jehož obvodu sídlí správní orgán, jenž vydal rozhodnutí v prvním stupni.  Měla bych tedy žalobu podat ke Krajskému soudu v Příbrami? Soud prý může proběhnout i bez jednání, pokud účastníci souhlasí. To bych uvítala, ale nevím, zda a jak o to mohu požádat. Mohu případně podat žalobu prostřednictvím právníka, i když, jak jste psal, právní zástupce být nemusí? Nakonec bych Vás chtěla poprosit o radu, jak mám nyní postupovat, jaké jsou náležitosti žaloby a co má obsahovat. Děkuji za zodpovězení mých dotazů a Váš čas, který mi obětujete. Vaše stránky navštěvuji, ale bohužel nikdy se mi nepodařilo odkliknout reklamy. Link je nefunkční, cituji :  404 nenalezeno. Požadovaná adresa URL nebyla na tomto serveru nalezena. Odkaz na odkazující stránku se zdá být špatný nebo zastaralý. Informujte prosím autora této stránky o chybě.
 
Antonie

Vážená paní Antonie,

připadá mi opravdu velmi zvláštní zamítnutí Vaší žádosti i odvolání. Došlo sice ke změně právní úpravy. Od roku 2012 je platný zákon č. 329/2011 Sb., o dávkách pro OZP a v Příloze č. 1 se v bodě 1. v písmenu b) uvádí velmi podobné znění postižení, které platilo v předchozí zákonné úpravě. To je vyhláška č. 182/1991 Sb., Příloha č. 5, písmeno f). Že by po sedmi letech došlo ke zlepšení pohybového ústrojí je velmi nepravděpodobné a stanovisko, že v roce 2011 bylo postižení nadhodnocené, by si neměl správní orgán vůbec dovolit. 

Pokud jde o vlastní žalobu, tak je to skutečně tak, že správní žaloba se podává ke Krajskému soudu. Pokud sídlí Krajský soud v Příbrami, tak je samozřejmé, že žalobu podáte tam. Je dobré soud zároveň požádat o zproštění poplatků, a to vzhledem k Vašim nízkým příjmům, které byste musela doložit. Pokud máte pouze důchod a vyděláváte si pouze málo peněz. Do příjmu se nepočítá příspěvek na péči, takže ten neuvádějte.

Jednání krajského soudu se účastnit nemusíte a pokud Vám soud přidělí advokáta ex offo, tak jej taky platit nebudete. Správní žaloba posuzuje  zda správní orgán, to znamená ÚP a MPSV ČR, postupovaly v souladu se zákonem. nezabývá se věcnou podstatou.

Děkuji, že se snažíte otevřít reklamy, zkoušel jsem to, mně to funguje.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.