Odvolání na PnP

Dobrý den, prosím podala jsem odvolání proti rozhodnutí o výši příspěvku na péči, pro babičku (demence 3 st., plně inkontinentní 3 st., imobilní-na vozíku), přiznali jí pouze I.stupeň tj.880 kč, a vydali pouze OZP, potřebujeme ZTP/P, abychom mohli zaparkovat, co nejblíže nemocnic a lékařu, navštěvuje hodně specialistů (neurolog, kardiolog, urolog, psychiatr, atd.), také potřebuje nutně doprovod. Přiznali nám pouze průkaz, který ji opravňuje k tomu, aby ji uvolnili místo v MHD a dali přednost na úřadě. To je nám k ničemu. V pondělí jsme proto podávali odvolání, (okres Karviná), bylo nám řečeno na prac.úřadě, že odvolání trvá k vyřízení 6-12 měsíců! Je tohle možné? To do té doby, babička nedostane vůbec nic? Dále se ptám, co by se dělo, pokud by babička během toho roku zemřela? Jak by se to dál řešilo? Posuzoval by se i nadále její případ, jako by žila, tedy, že by jí mohli zpětně schválit 3.st. na PnP? a kdo by ty peníze pak zpětně dostal? Pečující osoba, nebo by to šlo do dědického řízení? Nebo se smrtí, vše ruší a nikdo, už nic nedostane? Děkuji vám moc za odpovědi.
 
anonymní

Vážená paní,

nevím, proč neuvedete jméno. Nechci radit anonymům a také mě to uráží. Službu dělám zdarma, a tak považuji anonymi za nehodné odpovědi. Protože jste však v tíživé situaci, tak budu reagovat.

Je velmi dobře, že jste podala odvolání. Považuji za zvláštní, že úřad může takto postupovat, pokud je stav Vaší babičky takový, jak popisujete. Je pravda, že odvolací proces je skutečně velmi dlouhý a může trvat i déle než půl roku. Pokud by Vaše babička zemřela, tak odvolací jednání se musí dokončit a pokud by byl přiznán vyšší stupeň příspěvku na péči, tak Vám bude vyplacen až do dne úmrtí babičky. Nejlépe by bylo, abyste mi na pracovní e-mail: v.krasa@nrzp.cz, poslala skan rozhodnutí, abych viděl, který posudkový lékař takto rozhodl. Dále bych potřeboval lékařskou zprávu Vaší babičky, abych je mohl posoudit. Dal bych na něj stížnost. 

S pozdravem Václav Krása