odvolání daru pro nevděk

Vzhledem k našemu nesouhlasu s jednáním dcery(považujeme za nevděk)chceme provést odvolání daru (část nemovitosti vyšší ceny)pro nevděk - Jaký je postup ? -vyjádření obdarovaného k odvolání daru? nesouhlas? soud? -změna zápisu v katastru nemovitostí Děkuji za odpověď
 
JAROSLAV NEBESKÝ

Dobrý den pane Nebeský, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Z Vašeho dotazu sice vůbec nevyplývá, zda jste Vy nebo Vaše dcera osobou se zdravotním postižením a problematika, na kterou se tážete, nemá vůbec nic společného s problematikou osob se zdravotním postižením, pro které je poradna pana předsedy Mgr. Krásy určena, ale přesto se pokusím Vám krátce odpovědět.

Problematika odvolání daru pro nevděk ve smyslu § 2072 a následujících zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku je zcela nové ustanovení, ke kterému ještě příliš neexistuje příliš výkladů, příslušná judikatura a tudíž v této věci nemají soudy, ani právní zástupci příliš zkušeností. Vše se teprve postupně vytváří. I ve starém občanském zákoníku bylo ale odvolání a vrácení daru možné. Ovšem žádat vrácení daru bylo možné na obdarovaném za zcela jiných, zákonem striktně stanovených důvodů. Nevděk mezi nimi nebyl.

V současnosti, ve smyslu aktuálně platného občanského zákoníku, je nevděk zákonem specifikován následujícím způsobem:

 (1) Ublížil-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy, může dárce, neprominul-li to obdarovanému, od darovací smlouvy pro jeho nevděk odstoupit. Byl-li dar již odevzdán, má dárce právo požadovat vydání celého daru, a není-li to možné, zaplacení jeho obvyklé ceny.

 (2) Odůvodňují-li to okolnosti, považuje se za nevděk vůči dárci také zjevné porušení dobrých mravů vůči osobě obdarovanému blízké.“

Z uvedené formulace je zřejmé, že za nevděk nelze označit pouhý Váš nesouhlas s jednáním dcery, které sami za nevděk považujete. Zde musí jednání dcery splňovat náležitosti uvedené ve výše uvedeném paragrafu. Pokud jednání nesplňuje tyto náležitosti, nelze ho považovat za nevděk ve smyslu občanského zákoníku a na základě takového jednání nelze žádat vrácení daru, či jeho části.

Pokud tedy jednání Vaší dcery tyto náležitosti splňuje, odvolání a vrácení daru lze realizovat následujícím způsobem. Vy, jako dárci, musíte oznámit dceři, že chcete dar vrátit a v případě, že s tím bude souhlasit, můžete uzavřít písemnou dohodu o vrácení Vašeho daru, ve které bude uvedeno, že dar žádáte vrátit pro její nevděk. Dohodu opatříte Vašimi písemně ověřenými podpisy (Vašimi a dcery) a zašlete ji (minimálně v 5 kopiích – pokud jste dárci 2), spolu s návrhem na zpětný převod nemovitosti na Vás, na Váš místně příslušný Katastrální úřad. Na základě této listiny Katastrální úřad převede nemovitost zpět na Vás.

V případě, že dcera nesouhlasí s vrácením daru, musíte podat k soudu návrh na zrušení darovací smlouvy ve smyslu § 2092 občanského zákoníku pro nevděk. V tomto návrhu musíte písemně označit jednání Vaší dcery, které považujete z její strany za nevděk. (Jednání detailně rozvést.) Musí se však jednat o jednání, kterým Vám dcera ublížila tak, že zjevně porušila dobré mravy. Zákon nespecifikuje blíže, o jaké jednání by se přesně mělo jednat. Je tedy na zvážení soudu, zda jednání dcery, které do návrhu uvedete, označí za nevděk vůči Vám, či Vám blízké osobě. Dnes bohužel nikdo nedokáže spolehlivě určit, o jaká jednání se v takovémto případě konkrétně jedná a jaká jednání má občanský zákoník na mysli. Je to tedy pouze věc zvážení konkrétních okolností a věc výkladu soudu. Pokud soud rozhodne o tom, že Vaše dcera je pro nevděk povinna vrátit Vám zmíněnou nemovitost, uvedené rozhodnutí soudu bude podkladem, který soud odešle na Katastrální úřad, kde bude provedena příslušná změna v katastru nemovitostí ve Váš prospěch. Tzn., že nemovitost bude opět zapsána na Vás.

Tento proces však není vůbec jednoduchý a vzhledem k použití nového občanského zákoníku, ke kterému ještě neexistují potřebné závazné výklady a judikatura, Vám důrazně doporučuji, ještě předtím, než podniknete v této věci jakýkoliv krok, poradit se s advokátem. V případě, že advokát sezná Váš požadavek na vrácení daru jako pravděpodobně důvodný, teprve poté je vhodné ve věci, za jeho pomoci, podniknout první kroky. V případě, že by k vrácení daru nedošlo dohodu mezi Vámi a Vaší dcerou, vřele Vám doporučuji zajistit si pro soudní řízení v cause služeb advokátní kanceláře, neboť tento proces sám velmi těžko zvládnete. A to především s ohledem na nový občanský zákoník a nejasnost některých formulací a postupů při vrácení daru.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku