odškodnění přinemoci z povolání

Budou mi uznány 2 nemoci z povolání. Celé jednání se vleče již 3 a půl roku.Firma se pořád odvolávala a mezi tím mi dala výpověď pro nadbytečnost. A nyní jsem klientem pracovního úřadu. Zajímá mne jakým způsobem mám žádat bývalého zaměstnavatele, aby mne odškodnil. Nebo jen stačí, když dostane rozhodnutí pracovního lékařství a do jaké doby mne musí odškodnit? Nepobírám žádný invalidní důchod, mám jen sníženou pracovní schopnost a budu mít problém najít práci, jak to bude až budu mít méně placenou práci. Chybí mi jen pár let do důchodu a zajímá mne také jak to budu mít i s vypočítáváním starobního důchodu. Budě se mi do výdělku také započítávat případná renta za nemoc z povolání? Nikde to nemohu zjistit. Děkuji Jiřina
 
Švecová Ji?ina

Vážená paní Švecová,

vzhledem k nepřítomnosti pana předsedy Václava Krásy jsem byla pověřena zodpovězením Vašeho dotazu a sděluji následující.

V rámci odpovědi na váš dotaz bych předem chtěla uvést, že by bylo velice vhodné, abychom věc probrali a to alespoň telefonicky, neboť by bylo možné vaše dotazy kompletně vysvětlit. Telefon je uveden níže, a moje úřední hodiny jsou Pondělí 10.00 až 13.00, Út.-Stř. 9.00 až 15.30 hodin.
 
Jinak pokud jde o váš problém, tak z obsahu vašeho  e-mailu usuzuji, že o tom, zda  jde o nemoci z povolání  nebylo ještě, pro mne z neznámých důvodů, rozhodnuto. Nicméně, pokud vám budou nemoci z povolání uznány, měla by jste pobírat rentu od doby, kdy  jste začala mít  v důsledku toho nižší příjem. Jak jsem pochopila , jednalo by se o okamžik výpovědi pro nadbytečnost.Pakliže ovšem jste neměla pro nemoce z povolání jinou práci a nižší příjem.Pak by se renta vyplácela od okamžiku kdy jste nižší příjem začala pobírat pro nemoce z povolání. V tom případě, po rozhodnutí by vám měla být renta-tedy dorovnání vyplaceno se zpětnou platností ke dni počátku nároku. Nyní jste na ÚP a proto se jako příjem bere podrpora v nezaměstnanosti,případně fiktivní plat ve znění příslušných právních norem, a jako základ výpočtu příjem před  nemocí z povolání. Rozdíl by pak byla renta. Fiktivní plat se započítává v době, kdy skončí jakékoli výplaty a člověk je veden na ÚP jako uchazeč.
Při výpočtu důchodu se budu brát do úvahy zprůměrizovaný příjem, tedy i ten, který je po dorovnání renty, pokud by jste nepracovala. Nevím, kdy máte nárok na starobní důchod, ale na ÚP se vám jako uchazeči započítávají 3 roky do nároku na důchod, potom musíte alespoň nějakou dobu pracovat/půl roku/, případně si pojištění platit sama.Renta jako taková tedy není plat, ale na tvorbu důchodu má vliv.
Ještě jen chci uvést, že rentu , tedy dorovnání, hradí pojišťovna u které byl vás zaměstnavatel na podobné případy pojištěn.
 
 
Zatím tolik a jsem s pozdrravem
JUDr. Věra Dreslerová
poradce NRZP ČR
tel: 266 753 422