odškodne

Dobry den!Potrebuji poradit jedna sa o nemoc s povolani,byla jsem tam na kontrolne vyšetreni4.11.2015 povedali že si mužu vybavovat bolestne a stiženi spol.uplatneni .Mam operovane obe ruce na karpaly,nemam ešte posudek pracovniho lekařstvi o priznani nemoci s povolani řekli mi že mam priznanu nemoc.Prosim o pomoc kde mam začit koho mam žadat o bolesne a ine veci.Marodim od15.12.2014 konči mi nemocenska 7.12.2015,pracovny pomer bol ukončen 30.6.2015 pro nespusobilost byl na dobu určitu.Prosim poradte ako postupovat nevim si rady . Dekuji za pochopeni. Nováková
 
Ružena Nováková

Dobrý den paní Nováková, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Pokud se tážete, jakým způsobem má být vyřizováno bolestné a ztížení společenského uplatnění, tak zde je nejdříve potřeba zdůraznit, že tyto dvě náhrady jsou součástí širšího komplexu náhrad škody z titulu poškození na zdraví. Tyto samotné náhrady, o kterých se zmiňujete, nejsou primárně termínově spojeny s řízením o uznání nemoci z povolání. Jsou vázány spíše na uplynulý čas léčení zdravotních problémů. Tyto dvě náhrady je tedy možné vyřizovat nejdříve po jednom roce od vzniku poškození zdraví. Po tomto termínu se předpokládá, že je již léčení většinou ukončeno, nebo je již aspoň zdravotní stav poškozeného nějakým způsobem stabilizován. Před jedním rokem léčení tedy tyto náhrady uplatnit nelze.

Pokud se konkrétní způsob uplatnění, tak bolestné a ztížení společenského uplatnění se nárokují tak, že požádáte svého ošetřujícího lékaře, by Vám obodoval Váš aktuální zdravotní stav a celý průběh Vašeho léčení a následně vyplnil příslušné formuláře, kterými se tyto náhrady uplatňují. Počet bodů ať již u bolestného, nebo u ztížení společenského uplatnění se řídí příslušnými vyhláškami, které má každý ošetřující lékař k dispozici. Každý bod reprezentuje finanční částku. Toto hodnocení by tedy všichni lékaři měli umět provést. Samotné bolestné se odvíjí od typu Vašeho zdravotního poškození a od průběhu Vašeho léčení, kdy se zohledňují i různé komplikace, které při léčení nastaly. Bolestné u stejných zdravotních potíží lze uplatnit i opakovaně, pokud by se v budoucnu Váš zdravotní stav nějak komplikoval, nebo byly např. nutné nějaké další operace, či zákroky. V takovém případě je znovu možné takové léčení znovu obodovat. Postup je v takovém případě stejný. Ztížení společenského uplatnění pak obráží případné zdravotní následky, které by Vám, přes veškerou léčbu, již natrvalo zůstaly. Pokud nezůstanou po léčení žádné trvalé následky, žádné ztížení společenského uplatnění není bodováno a nelze ho uplatnit.

V případě poškození na zdraví však můžete nárokovat ještě další náhrady škody a to například náhradu nákladů spojených s léčením (jde o náhrady nehrazené zdravotním pojištěním, jako například cestovné, dietní strava, kompenzační pomůcky, apod.), dále náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (pokud Vám nějaká škoda z titulu Vašeho zdravotního poškození vznikne), případně další náhrady škody, pokud Vám nějaké v souvislosti s Vaším zdravotním poškozením vznikly.

Samozřejmě, že je však nutné, aby bylo prokázáno, že Vaše onemocnění karpálních tunelů vzniklo v důsledku Vámi vykonávané práce a tudíž byla tato činnost příčinou vzniku tohoto onemocnění. Tedy že se u Vás jedná o nemoc z povolání. V případě, že by se neprokázala příčinná souvislost mezi Vaším onemocněním a Vámi vykonávanou prací, nikdo by za Vaše poškození zdraví neodpovídal. Tudíž by všechny výše uvedené náhrady škody nebylo možné uplatnit, neboť by neexistoval odpovědný škůdce. Ve Vašem případě, pokud by se skutečně jednalo o nemoc z povolání, by to byl Váš zaměstnavatel, u kterého jste, při výkonu práce, Vaší nemocí z povolání onemocněla.

V současnosti si tedy již s předstihem můžete požádat svého ošetřujícího lékaře o vystavení posudků o bolestném a ztížení společenského uplatnění, ovšem použít tyto posudky budete moci teprve až poté, kdy bude Vaše onemocnění uznáno jako nemoc z povolání. Poté tyto posudky předložíte k úhradě Vašemu zaměstnavateli, za nějž by je měla proplatit jeho komerční pojišťovna, neboť každý zaměstnavatel je pro tyto účely ze zákona pojištěn.

Závěrem bych Vás rád upozornil, že problematika náhrady škody je poměrně komplikované téma, které není vždy snadné řešit. Proto bych Vám velmi naléhavě doporučil, abyste se s vyřízením Vašich náhrad škody obrátila na advokátní kancelář, která by Vám měla umět v této věci fundovaně pomoci. Měla by zhodnotit, jaké všechny náhrady škody u Vás přicházejí v úvahu a správným způsobem by je měla uplatnit. V případě nákladů za Vaše zastoupení v této věci advokátní kanceláří by v konečném důsledku tyto náklady měla rovněž uhradit komerční pojišťovna Vašeho bývalého zaměstnavatele.

Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vašich jednáních.

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku