odečet z renty

Dobrý den, četla jsem zde několik dotazů ohledně úrazové renty a odečtu minimální mzdy(která se navyšuje) nebo HPV z minulého zaměstnání. Nechápu proč se odkazují na zákoník práce, když jsme vedeni na ÚP a nemáme příjem, jen invalidní důchod, tím spadáme pod OSSZ a fyzicky nemáme žádný jiný příjem a nepatříme do pracovněprávních vztahů. Komu to připadne ta částka MM nebo HPV odečtená z renty? Je to strašně nespravedlivé a zákony se berou tak, jak se to komu hodí,hlavně co se týká invalidů! Bohužel mi nestačí od Kooperativy odkaz na zákoník práce §111. Už nejsme dávno zaměstnanci, tudíž nevím proč by se měl nás týkat zákoník práce, ale měl by to už být jen zákon o pojištění §20, §21 úrazová renta. Děkuji Fuchsová
 
M.F.

Vážená paní Fuchsová,

renta, o které mluvíte je ve vztahu k pracovnímu poměru, protože se vyplácí, jestliže pracovník měl úraz v práci nebo nemoc z povolání. Tudíž souvislost se zákoníkem práce tu nepochybně je. Více Vám k této věci nemohu napsat, neboť celý systém renty a dalších záležitostí zasluhuje pořádnou reformu. Chybí zde úrazová pojišťovna a současné komerční firmy, jako je Kooperativa neplní funkci příliš dobře.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.