odebrání renty

Dobrý den pane Kráso. Zajímá mne, zda je opravdu možné, abych přišel o rentu vyplácenou jako odškodnění prac. úrazu. V r. 2012 jsem utrpěl zlomeninu patní kosti s tím, že mi byla implantována kovová dlaha a 8 šroubů které tam zůstanou. Byl jsem přeřazen z podzemí / Metrostav/ z důvodu prac. omezení na vrátnici a posléze propuštěn.Byla mi přiznána renta, kterou mi posléze pokrátili, jelikož mne zaměstnavatel dle čp, nepropopustil dle všech náležitostí. Nyní jsem se dočetl, že je možné, aby mi byla odebrána/ nějaké pokusy byly/. Mám statut Osoba zdravotně znevýhodněná, pracuji , ale vzhledem k mé indispozici si nemohu moc vybírat, tudíž za minimální mzdu.v r. 2017 mi byl diagnostikován karcinom ledviny, ta mi byla spolu s nádorem odebrána, a zatím se zdá že je vše v pořádku. Polední cca půlrok mi začali problémy s chůzí, a zdá se že jde o neuropatii, ale doposud se nepodařilo diagnostikovat důvod těchto problémů, které se postupně zhoršují a to na obou končetinách.obávám se velice, že / podle dostupných info se tak dějě/ může dojít k okamžitému odebrání renty. Toho času jsem na prac, neschopence, jelikož jsem upadl a poranil si koleno a lýtko.Moje dotazy jsou následující. 1. opravdu je možné zastavení výplaty? 2.na jakém právním základě se toto dějě/ paragrafové znění/ 3.Jak je možné se tomuto bránit, aby situace odebrání nenastala /co všechno je nezbytné přichystat/ Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den. Petr Vyhlídka
 
Petr Vyhlídka

Vážený pane Vyhlídko,

posílám Vám vyjádření k Vašemu dotazu od právníka NRZP ČR.

Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (dále jen renta) pobíraná z důvodu pracovního úrazu nebo nemoci z povolání dle zákoníku práce může být poměrně krácena nebo dokonce odebrána v případě, kdy vedle poškození zdraví způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání se objeví jiný zdravotní problém, který ale má podobný dopad jako poškození zdraví způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání.

 

To lze ukázat na příkladu řidiče z povolání, který pobírá rentu z důvodů problémů se srdcem, které byly způsobeny pracovním úrazem. Jestliže se u tohoto řidiče objeví zraková vada, která bude mít stejný nebo závažnější dopad (zákaz řízení), bude mu renta odebrána.

 

Je to dáno § 271b odst. 1 zákoníku práce, který stanoví, že: „(1) Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity přísluší zaměstnanci ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu.“

A rozhodovací praxí Nejvyššího soudu, která toto ustanovení vyložila takto: „Vztah příčinné souvislosti mezi škodou na výdělku (jeho poklesem) a nemocí z povolání je vyloučen, jestliže zaměstnanec – i kdyby zde nebylo jeho nemoci z povolání - je od doby poklesu výdělku neschopen soustavné výdělečné činnosti, protože jeho pracovní uplatnění vylučují sama o sobě obecná onemocnění, jimiž rovněž trpí.“ za všechna rozhodnutí viz Rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 9.3.2004, sp. zn. 21 Cdo 1478/2003.

 

S pozdravem

 

Mgr. Petr Schweiner

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.