Novinky v zakone + ID

Dobry den, dnes podepsal p prezident zákony o zmene v socialnim systemu o poskytovani davek pro OZP obcany. Dále byla zrusena S-Karta. Me zajima, kdy bude vydana prislusna vyhláška, kde budou nemoci, které priznavaji průkazky. Zatím jsem to nikde nenasel, mate nejaky odkaz, nebo se teprve chysta? Druhy dotaz se tyka ID 3. stupne, kdyby byl odebran myslim komukoliv, když poda námitku, pripadne soudni zalobu, musí se ID vyplácet stále ve stejne vysi, nebo ho snizi na nižší stupeň a plati se rovnou méně? Dekuji za odpovedi. Petr
 
Petr

Vážený pane Petře,

návrh zákona, který byl projednáván v Senátu a nebyl již změněn jsem posílal v jedné z informací, kterou najdete na webu www.nrzp.cz. taky jsem tam uvedl jaký bude další postup ve věci průkazů OZP u lidí, kteří převzali sKartu. V předposlední informaci je uveden návrh vyhlášky, kterou se stanoví podoba nového průkazu OZP. Všechny tyto průkazy budou platit do 31. 12. 2015. Do té doby musí být rozhodnuto jak dál.

Pokud je odebrán ID, tak námitka a ani správní žaloba nemají odkladný účinek. To znamená, že výplata dávky je zastavena následující měsíc od vydání rozhodnutí. Samozřejmě, pokud osoba uspěje s námitkou či žalobou, je důchod doplacen zpětně.

S pozdravem Václav Krása