nemoc z povolání versus péče o otce

Dobrý den. Asi 5 let pobírám rentu pro nemoc z povolání a jsem veden na UP to je podmínka pr nárok na rentu. Tři roky se starám o otce 3 stupeň postižení. Abych měl nárok na rentu jsem zároveň veden na UP. Nyní je na mne z UP činěn nátlak abych z UP odešel, že mám péči na osobu blízkou, ale to nesplňuji podmínku pro vyplácení renty. Jak mám postupovat? Když odejdu z UP přijdu o rentu? Do práce jít nemohu kuli celodenní péči (3 stupeň) o dědu. Jak by to bylo s vyplácením renty když odejdu z UP a budu mít péči o osobu blízkou. Po čase péče zanikne (přijmutí do domova důchodců, úmrtí) znova se přihlásím na UP. Budu mít zase nárok na vyplácení renty? V té samé výši jako dosud? Za zodpovězení moc děkuji Kalista
 
Karel Kalista

Vážený pane Kalisto,

pokud jste jako hlavní pečující osoba, tak skutečně můžete odejít z evidence Úřadu práce a renta by Vám měla být vyplácena. Pokud péče končí, tak byste nastoupil znovu na ÚP a odpočet minimální mzdy by byl ve stejné výši, jako máte v současné době. NRZP ČR prosadila změnu zákoníku práce, která zaručuje, že při přerušované evidenci na ÚP se nebude zvyšovat odpočet minimální mzdy v souvislosti s jejím růstem, ale zůstane stejný.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.