nemoc z povolání

Dobrý den, prosím má můj manžel nárok na rentu? Dne 10.1.2017 podepsal v práci dohodu o rozvázání pracovního poměru se zaměstnavatelem OKD a.s. z důvodo organizačních změn (ukončena činnost dolu Paskov). Dne 14.2.2017 byl pozván na preventivní prohlídku do Karvinské hornické nemocnice. Tato nemocnice na základě nálezu poslala manžela na oddělení pracovního lékařství a paní primářka doporučila manželovi pracovní neschopnost od 14.2.2017, než se vše vyřídí. Manželovi zjistili velmi těžkou artózu v levém lokti a těžkou artrózu v pravém lokti. Pracovní poměr skončil dne 31.3.2017. Manžel je v pracovní neschopnosti dosud a byla mu uznána nemoc z povolání 5.4.2017. Dnes byl na OKD z důvodu vyřízení renty a uhrazení bolestného, ale tam manželovi řekli, že na rentu nemá nárok, protože není již zaměstnancem OKD. Ale bolestné dostane zaplaceno. Podotýkám, že manžel má odpracováno 25 let v OKD a spňuje počet odfáraných směn i pracovního zařazení, které je třeba pro uznání renty. Může se nějak bránit proti rozhodnutí OKD? Předem vám děkuji za Vaši odpověď S přáním hezkého dne Naďa R.
 
Na?a

Dobrý den paní Naďo, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Informace, kterou Váš manžel obdržel od bývalého zaměstnavatele OKD, a.s. je samozřejmě zcela nepravdivá. Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, ve svém § 269 odst. 2 říká:

(2) Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci škodu nebo nemajetkovou újmu vzniklou nemocí z povolání, jestliže zaměstnanec naposledy před jejím zjištěním pracoval u zaměstnavatele za podmínek, za nichž vzniká nemoc z povolání, kterou byl postižen.“.

Z uvedeného znění jednoznačně vyplývá, že bývalý zaměstnavatel je povinen hradit i škody vzniklé nemocí z povolání při pracovní činnosti, kterou u něj v minulosti jeho bývalý zaměstnavatel vykonával. Není tedy vůbec podstatné, zda u něj nyní váš manžel pracuje či nikoliv. Podstatné je, zda škoda vznikla v přímé souvislosti s pracovní činností, kterou u něj Váš manžel v minulosti vykonával. Tuto skutečnost musí jednoznačně určit posudkový lékař posuzující podezření na vznik nemoci z povolání.

Pokud píšete, že Vašemu manželovi již byla uznána posudkovým lékařem pracovního lékařství nemoc z povolání, tak předpokládám, že se tak stalo v již pravomocně skončeném řízení. Tzn., že ani jeden ze zúčastněných subjektů již nemá žádnou lhůtu pro odvolání proti rozhodnutí. V takovém případě samozřejmě není na volbě bývalého zaměstnavatele, zda Vašemu manželovi škody vzniklé v souvislosti s nemocí z povolání uhradí, či nikoliv. Z tohoto rozhodnutí mu pouze vzniká povinnost vést tuto nemoc z povolání v seznamu nemocí z povolání, a předat veškerou související dokumentaci k vyřízení jeho komerční pojišťovně. V současně době je totiž každý podnikatelský subjekt ze zákona povinně pojištěn u komerční pojišťovny (většinou u Kooperativy pojišťovny, a.s.) proti škodám vzniklým pracovním úrazem či nemocí z povolání. Škodu tedy nebude hradit sám zaměstnavatel, ale jeho zmíněná pojišťovna.

V souvislosti s nemocí z povolání se pak hradí bolestné, náhrada za ztížení společenského uplatnění, pokud nějaká vzniká, náhrada za ztrátu na výdělku, pokud nějaká vzniká, a náklady spojené s léčením nehrazené zdravotní pojišťovnou zaměstnance. Tyto nároky samozřejmě musí být řádně vyčísleny a předloženy bývalému zaměstnavateli, potažmo jeho komerční pojišťovně spolu s písemnou výzvou k náhradě škody. O této náhradě je vhodné sepsat s bývalým zaměstnavatelem, za účasti pojišťovny, mimosoudní dohodu. Vyčíslit a uplatnit tyto nároky však není úplně jednoduché. Proto Vám vřele doporučuji nechat si tuto náhradu škody vyřídit některým z advokátů. Jeho náklady za zastoupení by měla uhradit rovněž komerční pojišťovna bývalého zaměstnavatele Vašeho manžela. V každém případě by Vám tyto náklady měl advokát sdělit dopředu, ještě předtím než vykoná některý z úkonů, abyste měli šanci se rozhodnout, zda jeho služeb využijete, či nikoliv.

Pokud by pak nedošlo k mimosoudní dohodě mezi Vaším manželem a jeho bývalým zaměstnavatelem OKD a.s., bude nutné podat na zaměstnavatele žalobu k soudu. Pokud je však manželovi pravomocně přiznána nemoc z povolání a její vznik se datuje k výkonu práce pro OKD a.s., je zcela nesporné, že Váš manžel bude u soudu zcela určitě úspěšný. Všechny soudní výlohy tedy, takřka zcela jistě, uhradí rovněž protistrana.

Věřím, že je pro Vás tato odpověď dostatečně vyčerpávající. Přeji Vašemu manželovi hodně štěstí při vyřízení náhrady škody a úspěch ve Vašich jednáních.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku