Nemoc z povolání

Dobrý den. Mám nemoc z povolání syndrom karpálního tunelu . Zároveň nesmím pracovat v riziku vibrací a přetěžování horních končetin . Chtěl bych se zeptatat za jakých okolností můžu přijít o doplácení (rentu) . Při negativním EMG vyšetření je možné odebrat rentu i když nadále platí zákaz původní práce?  Můj ošetřující lékař tvrdí že syndrom karpálního tunelu recidivuje a proto bych původní práci neměl již vykonávat . Trvá tedy i nadále škodní událst při ukončení nemoci z povolání v tomto případě ? Děkuji za odpověď.
 
Jaroslav

Vážený pane Jaroslave,

domnívám se, že důvodem k ukončení výplaty renty je především výše výdělku v náhradním zaměstnání. Pokud byste si vydělával stejně nebo více jak v původním zaměstnání, tak by Vám renta přestala být vyplácena. Otázka zdravotního stavu je poměrně složitá a pravděpodobně by skončila u soudu. Vaše argumentace je správná, ale pojiš´tovna může mít jiný názor.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.