nemoc z povolání

Dobrý den, s největší pravděpodobností mi bude přiznána nemoc z povolání (ztráta sluchu). Byl jsem sice přeřazen na jinou prac. pozici, ale nebyl mi snížen plat. Není tedy žádný finanční propad. V tuto chvíli se z org. důvodu zavírá fabrika, a já budu propuštěn s dvouměsíční výp. lhůtou. V těchto dvou měsících již nejspíše obdržím rozhodnutí o přiznané nemoci z povolání. Bylo mi řečeno, že vzhledem k tomu, že jsem neměl dosud pokles příjmu, nemá pojišťovna z čeho vycházet a tudíž mi nikdo nebude nic dorovnávat po ukončení pracovního poměru z důvodu zrušení místa. Nevím, zda jsem se správně vyjádřil, ale v tuto chvíli mám pocit, že mi přiznaná nemoc z povolání ( mám ztrátu sluchu 55% stav nezvratný) nebude vůbec k ničemu. Děkuji za Váš čes a odpověď Gajarský Radek
 
Gajarský Radek

Vážený pane Gajarský,

bohužel je to pravda, jak uvádíte. Na pojišťovnu se můžete obrátit v případě, že seženete jiné zaměstnání, ale s menším platem, a to z toho důvodu, že vzhledem k Vašemu zdravotnímu postižení, nebudete moci sehnat tak kvalifikovanou práci, jakou jste dosud vykonával. je však pravděpodobné, že pojišťovna nebude chtít tento argument uznat, protože bude tvrdit, že máte nižší plat, vzhledem k tomu, že Váš původní zaměstnavatel skončil a Vy jste si našel jiné zaměstnání, aniž byste prokázal, že je to vinou nemoci z povolání. Tudíž Vás bude čekat pravděpodobně soud, pokud budete usilovat o doplatek do výše původní mzdy.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážený pane, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.