Nemoc z povolání

Dobrý večer,mám uznanou nemoc z povolání.Mám nárok na úhradu účelně vynaložených nákladů.Stačí tyto náklady doložit výpisy od lékařů a z rehabilitací kde budou vypsaná data návštěv nebo musím mít i doklad na pohonné hmoty(v případě že jsem jezdila automobilem)?Nikdo mi pořádně nedokáže vysvětlit co mám čím doložit.Moc děkuji. Aneta
 
Aneta

Vážená paní Aneto, 

pan předseda Bc. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz, neboť jsem na NRZP ČR specialistou na zdravotnictví. Z Vašeho dotazu mi není příliš zřejmé, zda se ptáte zda máte nárok na úhradu účelně vynaložených nákladů, nebo tento fakt pouze sdělujete. Ovšem, není mi příliš jasné ani to, o jakých účelně vynaložených nákladech (na co) to vlastně píšete. Ani není z Vašeho dotazu zřejmé jak a na kom chcete úhradu účelně vynaložených nákladů uplatnit. Zda se jedná o zaměstnavatele, či pojišťovnu. Váš dotaz by bylo potřebné pro úplnou odpověď mnohem více upřesnit. 

Obecně se dá říct, že pokud zde mluvíme o účelně vynaložených nákladech spojených s léčením Vaší nemoci z povolání, tak zde je možné nárokovat vše, co je spojeno s léčením a není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Z Vašeho dotazu vyplývá, že Vy píšete především o cestovních výlohách. Ty se uplatní tak, že se předkládá kopie Vašeho rozpisu kontrol u lékaře a návštěv na rehabilitaci. Rozpis jednotlivých lékařských úkonů, nebo léčebných procedur se následně ještě doplní jednoduchým potvrzením za každou návštěvu přibližně ve znění: „Paní X Y absolvovala dnes plánovanou rehabilitaci, související s jejím pracovním úrazem.“ Musí tam být datum, podpis zdravotnického pracovníka a razítko. Na cestu k takovémuto zdr. úkonu vystavíte (vyplníte) normální, běžný „cesťák“ podle vyhlášky, jako např. při pracovní cestě. (V něm je obsažena cena pohonných hmot i amortizace vozu.) K cesťáku je nutné doložit kopii velkého TP k autu.

Náklady spojenými s léčením však není pouze cestovné, ale všechny nutné náklady na léky, masti, zdravotnické prostředky, regulační poplatky, cestovné příp. návštěv do nemocnice za Vámi (pokud byste byla hospitalizována), apod. Vše v případě, že tyto náklady nehradí zdravotní pojišťovna. Pokud je hradí pouze zčásti, nárokuje se pouze Vámi uhrazený doplatek. Všechny Vámi uplatněné nároky je však nutné doložit příslušnými účty (fakturami, či pokladničními bloky).

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku