Návrh na rehabilitační ústav

Dobrý  den,obracím se na Vás s velkou prosbou,tatínek je po mozkové mrtvici ted v prosinci to bude třetí rok na levou stranu má ochrnutou ruku a nohu tak ,že si částečne dojde jen na wc a delší trasa mu dělá problémy ,minulý týden jsem mu podávala žádost na rehabilitační pobyt a nějaká Paní doktorka KILIÁNOVÁ sídlí v Brně mu návrh na rehabilitační ústav zamítla.Poradíte mi prosím co se s tím dá dělat?S pozdravem Kateřina Grulichová
 
Kate?ina Grulichová

Dobrý den paní Grulichová, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz, neboť jsem na NRZP ČR specialistou na zdravotnickou problematiku. Váš dotaz není zcela jasný. Takže jen dovozuji. Žádost o rehabilitační léčbu pro Vašeho tatínka jste nejspíš nepodávala Vy, neboť Vy můžete pouze požádat jeho ošetřujícího lékaře, aby vyplnil a podal příslušný návrh na rehabilitační léčbu. Není mi zřejmé kdo je paní doktorka Kiliánová z Brna, ale protože píšete, že návrh na rehabilitační léčbu zamítla, předpokládám, že to bude revizní lékařka zdravotní pojišťovny. Samotný návrh na rehabilitační léčbu Vašeho tatínka nejspíš napsal některý z jeho ošetřujících lékařů.

Pokud je to takto, tak důvodů, proč nebyl návrh na léčbu Vašeho tatínka schválen může být hned několik. Přesný důvod zamítnutí léčby by měl zdůvodnit předepisujícímu lékaři samotný revizní lékař pojišťovny, který ho zamítl. Neuvedla jste, kdy naposledy absolvoval Váš otec rehabilitační léčení v rehabilitačním ústavu. Jedním z důvodů může být, že návrh byl předepsán příliš brzo, takže zákon neumožňuje v tom termínu léčbu uhradit z veřejného zdravotního pojištění. Dalším z důvodů, který bývá tím naprosto nejčastějším, je ten, že návrh na léčbu byl předepisujícím lékařem naprosto nedostatečně zdůvodněn. Velmi často totiž bývá v předpise lékařem uvedena pouze základní diagnóza pacienta, což naprosto nestačí! Musí v něm být uveden celkový zdravotní stav pacienta, včetně jeho přidružených, zdravotních problémů a včetně zhodnocení toho, proč je léčba nutná. Důvodem může být i to, že je předepisujícím lékařem navrhován nevhodný rehabilitační ústav. Nebo je navrhován doprovod pacienta, atd. Důvodů může být mnoho.

Doporučuji tedy, abyste se obrátila na předepisujícího lékaře, který návrh Vašemu tatínkovi napsal a dotázala se, proč přesně byl jeho návrh revizní lékařkou zamítnut. Poté, pokud máte za to, že revizní lékařka při neschválení návrhu nepostupovala správně, můžete se proti jejímu rozhodnutí písemně odvolat na revizní útvar na centrálu VZP ČR (pokud jde o tuto pojišťovnu) do Orlické ulice v Praze. Odvolání je nutné doložit všemi příslušnými doklady (návrh, chorobopis, vyjádření lékařů, atd). Pokud jde o jinou pojišťovnu, taktéž je potřeba odvolat se na její centrálu. V případě, že nebude vyhověno ani tomuto odvolání, v jeho zamítnutí bude uvedeno proč se tak stalo. V takovém případě bude nutné návrh sepsat ošetřujícím lékařem znovu a tentokrát již všechny jeho pojišťovnou zmíněné vady řádně odstranit a vypořádat se s nimi.

Pokud je návrh zamítnut z toho důvodu, že Váš tatínek nesplňuje zákonné předpoklady pro úhradu jeho léčby z veřejného zdravotního pojištění (např. návrh je podán příliš brzy po jeho poslední léčbě, nebo se již tatínek léčil vícekrát, než umožňuje zákon, apod.), vada nepůjde odstranit a nyní nastoupit léčbu nemůže. Při přílišné četnosti je např. nutné s další léčbou vyčkat.

Pokud paní doktorka Kiliánová je ošetřující lékařkou Vašeho otce a odmítá návrh napsat, tak trvejte na řádném zdůvodnění, proč tak nechce učinit. Pokud to bude, podle Vašeho názoru, v rozporu se zákonnými nároky Vašeho otce, můžete změnit jeho ošetřujícího lékaře, nebo požádat o předpis rehabilitační léčby jiného jeho ošetřujícího lékaře. V takovém případě si též můžete na postup ošetřující lékařky, která tatínkovi odmítla nezákonně návrh napsat, stěžovat u zdravotní pojišťovny, která by měla rychle zjednat nápravu. Současně s tím si též můžete stěžovat i u České lékařské komory.

To vše by Vám ale měl zdůvodnit a vysvětlit ošetřující lékař Vašeho tatínka, který návrh na jeho léčbu sepsal a podal (nebo naopak odmítl sepsat), nebo zástupci zdravotní pojišťovny, která o návrhu rozhodovala. Mě nezbývá, než Vám popřát mnoho úspěchů v dalším jednání a Vašemu tatínkovi brzké zlepšení jeho zdravotního stavu.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR – specialista na zdravotnictví