nárok ne nemocenskou po ukončení pracovní poměru

Dobrý den, požádala jsem si o prodloužení nemocenské......ruka po operaci karpálů,není vpořádku nic moc s ní neudělám...a ktomu netuším jestli nepůjdu na operaci i s tou druhou.K tomu mám diagnozu m51.1.... Dnes jsem byla na posudkové kontrole a bylo mi řečeno že na nemocenskou nemám nárok,protože mi byl ukončen pracovní poměr....a tudiš že se mám nahlásit na úřad práce a tam mám čas se léčit a čekat na vyjádření a vyřešení nemoci s povolání!!! Myslela jsem že si mě p.posudková doktorka prohlídne...ale jen jí zajímalo že jsem pořád na nemocenské po ukončení pracovního poměru.Slyšela jsem o posudkové lékařce v Karviné hodně ale nestačila jsem se divit.......bylo mi stoho na nic .Pokud pracuješ a odvádíš nem.dávky je vše vpořádku.A když ti není prodložená smlouva a neodvádíš,tak na nic nemáš nárok.Ptala jsem se co mám podle ní dělat a dokola mi bylo řečeno ...běžte na úřed práce.Nemám problém si sehnet práci ale vtomhle zdravotním stavu stavu nejsem schopna se postarat pořádně ani o sebe.Děkuji Č.H:  
 
Hana ?ervinková

Dobrý den paní Červinková, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Pokud jsem Váš podnět správně pochopil, tak jste po operaci karpálního tunelu na jedné z rukou. Bohužel nepíšete, jak dlouho jste po operaci a jak dlouho trvalo léčení. Jako druhá Vaše diagnóza, kterou Vám někdo z lékařů (nepíšete, který z lékařů) diagnostikoval je Dg. m511, což je onemocnění meziobratlových plotének. Tato diagnóza však v současné době nesouvisí s Vaší aktuální pracovní neschopností, která Vám byla posudkovou lékařkou v minulých dnech ukončena.

Dne 17.6.2015 jste byla, podle Vašeho sdělení, přizvána posudkovou lékařkou ke kontrole Vašeho zdravotního stavu. Při této kontrole posudková lékařka rozhodla o ukončení Vaší nemocenské, neboť Vám mezitím zanikl pracovní poměr. Ten jste měla uzavřen, pokud to správně chápu, pouze na dobu určitou. Současně vedle posouzení o trvání Vaší nemocenské nejspíš posuzovala i skutečnost, zda zánět karpálního tunelu je u Vás nemocí z povolání, či nikoliv. Řízení o přiznání nemoci z povolání je u Vás doposud v běhu a o výsledku není s konečnou platností rozhodnuto.

Je skutečností, že posudková lékařka, společně se závodním lékařem Vašeho zaměstnavatele, má právo rozhodovat o délce a průběhu Vaší pracovní neschopnosti. Dokonce je to tak, že rozhodnutí posudkové lékařky OSSZ je nadřízeno posudku závodního lékaře. Pokud nejste s rozhodnutím posudkové lékařky spokojena, můžete do 10 pracovních dnů ode dne jeho prokazatelného předání podat návrh na jeho přezkoumání poskytovateli, který posudek vydal (tedy podává se u stejné lékařky, která je povinna návrh s Vaší dokumentací předat nadřízenému orgánu). V tomto případě ale návrh nevidím jako příliš důvodný a předpokládám, že by přezkum nejspíš nebyl příliš úspěšný.

Protože nepíšete přesné lhůty, tzn., kdy přesně skončil Váš pracovní poměr, kdy jste nastoupila na nemocenskou a ke kterému dni Vám byla nemocenská ukončena, nejsem schopen Vám poskytnout bližší informace.

Zde je, podle mého paradoxně nejlepším řešením Vaší situace přesně to, co Vám doporučila posudková lékařka. Tzn. jako práce schopná se přihlásit do registru nezaměstnaných na Úřadu práce, kde Vám současně vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zde budete mít prostor a čas na doléčení Vašeho zdravotního problému. Zánět karpálního tunelu není závažné onemocnění, a tudíž posudkoví lékaři obecně neposkytují příliš dlouhou pracovní neschopnost určenou pro rekonvalescenci po tomto lehkém chirurgickém zákroku. Je mi známo, že jde o bolestivé onemocnění, ale převážná část rehabilitace již probíhá při pracovním zařazení rekonvalescenta. Samozřejmě, že takový člověk nemůže nastoupit při doléčování do takové práce, která onemocnění vyvolala. Tzv. „uschopnění“ však neznamená schopnost pracovat na stejném místě jako před vznikem onemocnění, nýbrž se jedná o schopnost práce kdekoliv jinde.

Z Vašeho dotazu usuzuji, že se nyní rozhoduje i o tom, zda onemocnění karpálního tunelu u Vás není nemocí z povolání. Než budete toto řízení ukončeno, může to chvíli trvat. Pokud však bude rozhodnuto, že se u Vás jedná o nemoc z povolání, všechny náhrady, včetně případné náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, se Vám budou počítat ode dne ukončení Vaší pracovní neschopnosti. Vedle toho budete mít též i nárok na náhrady škody vzniklé po dobu Vaší pracovní neschopností (náhrada za ztrátu na výdělku, bolestné, náklady spojené s léčením, apod.). Tím, že budete registrována na Úřadu práce, tak v podstatě nic neriskujete a navíc získáte podporu v nezaměstnanosti. Proto doporučuji přihlásit se na Úřadu práce a vyčkat na konečné rozhodnutí ve věci přiznání nemoci z povolání.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku