moje maminka je duševně nemocná

vážený pane Krása, mám dotaz moje maminka je duševně nemocná trpí schizofrenií, moje maminka přerušila léčbu  u svého psychiatra nebyla 5 měsícu a přitom má chodit ke svému psychiatrovy 2 měsíčně , 5 měsícu nechodila psychiatrovy na iněkce nepouživala leky tim pádem se jí hodně zhoršil její duševní stav , po konzultaci s jejím psychiatrem jsem musel zavolal na maminku sanitku aby jí odvezly na psychiatrii s pomocí policie mojí maminku odvezli na psychiatrii, tet je moje maminka je v psychiatrické léčebně už 1 měsíc podle doktorky v lečebně bude víc než 2-3 měsíce, CHTĚL BYCH VĚDĚT JESTLI SE STAHUJE NA MOJÍ MAMINKU OCHRANNÁ LÉČBA  KDYŽ MOJÍ MAMINKU ODVEZLA SANITKA S POMOCÍ POLICIE, UDAJNĚ KDYŽ ČLOVĚK JE OCHRANNÉ LEČBĚ NEMUSÍ PLATIT ŽADNÝ POPLATKY 100KČ DENĚ V NEMOCNÍCI,  prosím vás odepište mě co nejdříve děkuji
 
TOM?? O

Vážený pane Tomáši,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

 

Tak jak jste situaci ve svém dotazu vylíčil,asi nejde nyní o ochranou léčbu, ale  pobyt v zařízení by do ní mohl přejít, pokud by mohla být ve stavu, kdy nebere léky na svou nemoc nebezpečná sobě, okolí a mohla by způsobit újmu na zdraví a majetku opět sobě a nebo dalším osobám. Detenční léčbu/léčbu proti vůli, ale v zájmu pacienta/ musí nařídit příslušný soud obvykle na návrh   ošetřujícího lékaře. V současné době je zřejmě v zařízení pouze hospitalizována. Soudem proto, že jde o zásah do práv občana a omezení jeho osobní svobody.

To, zda nyní matka bude či nebude platit poplatky za pobyt v nemocnici v současném stavu věci se dozvíte od sociální pracovnice v příslušném zdravotnickém zařízení.

 

Vzhledem k tomu, že nemám jiné informace, než které jste uvedl v dotaze, nemohu odpovědět konkrétněji.

 

Zatím tolik v odpověď a jsem s pozdravem

 

JUDr. Věra Dreslerová

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: dreslerova@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7