místo pobytu

Dobrý den pane Krása - obracím se na Vás s prosbou o sdělení, jak by bylo možné vyřešit jednoduší jednání se sociálními úřady. Od února r. 2008 mám v péči svého otce (87 let). Trvale je hlášen k pobytu v Chodově u Karlových Varů a veškeré žádosti o podporu nebo příspěvek jdou přes úřady v Sokolově. Od doby, kdy jsem začala o otce pečovat, bydlí se mnou v Praze, protože již není soběstačný (průkaz ZTP II. stupně, prvotní měsíční příspěvek na péči 2tis. Kč). Bydlím v podnájmu a majitel bytu s přihlášením otce k trvalému pobytu nesouhlasí. Byt v Chodově byl předán zpět městu na podzim r. 2008, takže pobyt otce zde je imaginární. Nicméně s veškerými problémy kolem sociální péče se musím obracet na Sokolov. Praktického lékaře má otec v Praze, denní stacionář navštěvuje v Praze, domácí péči mu zajišťuje gerontologické centrum v Praze 8. V červnu mu byl aplikován kardiostimulátor a od té doby se jeho stav dost zhoršil. Prohlubuje se demence a otec bude potřebovat dlouhodobější dohled než doposud. Protože jsem sama v důchodu, finančně bych všechny jeho potřeby a platbu nájmu nezvládla, chodím do zaměstnání. Ze Sokolova mi bylo sděleno, že o zvýšení příspěvku na péči mohu žádat až po dvou letech od přidělení, což je podzim r. 2010.  Je nebo není možné řešit tyto záležitosti s úřady v Praze 8 s tím, že by Sokolov předal otcovu dokumentaci? Zdravotně už by tam otec v žádném případě cestu nezvládl. Jak mohu v tomto případě postupovat? Praha trvá na trvalém pobytu, ale bude nesnadné i dostat otce na úřad v případě změny v OP. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď - Jana Mrázková
 
Jana Mrázková

Vážená paní Mrázková,

na základě pověření pana předsedy Václava Krásy, odpovídám na Váš dotaz.

Problematiku trvalého pobytu upravuje zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, § 10 a následující.

Vzhledem k tomu, že jste vrátili nájemní byt městu ohlašovna pravděpodobně rozhodla o zrušení údaje o místu trvalého pobytu, vhledem k tomu, že zaniklo užívací právo Vašeho otce k bytu a byt již neužívá. Je-li údaj o místě trvalého pobytu úředně zrušen, je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen. Sídlo ohlašovny je většinou totožné s adresou místního úřadu.

Pro změnu trvalého pobytu je skutečně nutné doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby (majitele nemovitosti) o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Tzn. že pokud máte podnájemní smlouvu uzavřenou dle občanského zákoníku je skutečně nutný souhlas majitele bytu s přihlášením k trvalému pobytu. Pokud máte uzavřenu smlouvu jinou, např. dohodu o užívání bytu tak souhlas majitele je dán již touto dohodou a není nutný jeho další souhlas. V tomto případě má ohlašovna (úřad) povinnost majiteli oznámit, že byl do jeho nemovitosti nahlášen k trvalému pobytu další člověk. Pokud máte klasickou nájemní smlouvu souhlas majitele nepotřebujete. Je tedy klíčové zjistit na základě jaké smlouvy byt užíváte.

Pokud skutečně budete potřebovat souhlas majitele k přihlášení Vašeho otce k trvalému pobytu, můžete u majitele nemovitosti argumentovat také tak, jak je uvedeno v zákoně: „Z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti.“ Možná tím zmírníte jeho obavy z případných nepříjemností v budoucnu.

Jednou z možností je také pokusit se domluvit s někým, kdo má bydliště ve Vaší blízkosti a otce k němu přihlásit. V této souvislosti lze zkusit oslovit i sociální zařízení poskytující pobytové služby pro seniory. Určitou možnost nabízí i písemná komunikace s úřadem na Praze 8 ohledně přihlášení Vašeho otce na jejich ohlašovnu, respektive přehlášení Vašeho otce z ohlašovny v Sokolově do ohlašovny na Praze 8. Tato možnost není podložena zákonem, ale určitě ji můžete zkusit. Doporučuji v písemné podobně nastínit Vaši situaci, případně doložit dokumenty (potvrzení o pobírání příspěvku na péči, kopie průkazu ZTP…..) a směřovat na vedoucího odboru evidence obyvatel na Úřadu městské části Praha 8. Pokud budete postupovat touto oficiální cestou je povinností úřadu se Vaší žádostí zabývat a písemně Vás vyrozumět o výsledku.

Pokud se Vám podaří domluvit přihlášení Vašeho otce k trvalému pobytu a on nebude schopen se dostavit na ohlašovnu (úřad) může k Vám domů přijít notář a ověřit podpisy na generální plné moci, na základě které byste mohla jednat za otce. Na stránkách www.nkcr.cz naleznete seznam notářů.

Problematiku příspěvku na péči upravuje zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, § 7 a následující

Příslušný je vždy úřad dle místa trvalého bydliště. Jak pečující osoba tak osoba pobírající příspěvek má oznamovací povinnost hlásit změny do 8 dní. Z tohoto důvodu jste povinni nahlásit i změnu místa poskytování péče. V případě potřeby se budou úřady vzájemně informovat a úřad v Praze 8 u Vás může konat kontrolu využívání příspěvku. Není však možné požádat o „převedení spisu“. Jakékoliv změny je vždy třeba řešit s úřadem dle místa trvalého bydliště.

O zvýšení příspěvku si můžete požádat vždy po zhoršení zdravotního stavu. Informace, že toto lze až po 2 letech od přiznání příspěvku je nepravdivá. Jediné omezení spočívá v nutnosti doléčení, nedoporučuje se žádat v době rehabilitace s ohledem na to, že lékař není schopen udělat adekvátní zdravotní posudek.

S pozdravem

Petra Štěrbová, Dis.

Poradna pro seniory a osoby se zdravotním postižením NRZP ČR

tel.: 266 753 422

www.nrzp.cz