Měření zraku doma

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda*li nějaká legislativní úprava zamezuje měření zraku doma. Kvůli mému zhoršenému zdravotnímu stavu je návštěva optometristy prakticky nemožná. Když jsem oslovil patřičné firmy, bylo mi sděleno, že měření zraku doma není možné kvůli platným zákonům v ČR. Vůbec nerozumím důvodu, proč by zákonná norma měla něco podobného zakazovat. Opravdu takové omezení existuje? Pokud ano, jak byste mi doporučil postupovat? Díky.
 
Jan

Dobrý den pane Jane, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Tážete-li se na možnost měření zraku v domácím prostředí, tak firma, která Vás informovala, že takový postup jí neumožňuje platné znění zákona, měla pravdu. Měření zraku v domácím prostředí, jako každou jinou zdravotní péči poskytovanou ve vlastním sociálním prostředí pacienta upravuje § 10 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. Ten zní:

                                                                  § 10

               Zdravotní péče poskytovaná ve vlastním sociálním prostředí pacienta

(1) Zdravotní péčí poskytovanou ve vlastním sociálním prostředí pacienta jsou

a) návštěvní služba,

b) domácí péče, kterou je ošetřovatelská péče, léčebně rehabilitační péče nebo paliativní péče.

(2) Ve vlastním sociálním prostředí pacienta lze kromě zdravotní péče podle odstavce 1 poskytovat umělou plicní ventilaci a dialýzu.

(3) V rámci zdravotní péče podle odstavce 1 lze vykonávat pouze takové zdravotní výkony, jejichž poskytnutí není podmíněno technickým a věcným vybavením nutným k jejich provedení ve zdravotnickém zařízení.

Zmíněný paragraf ve svém odstavci 3) doslova říká: „V rámci zdravotní péče podle odstavce 1 lze vykonávat pouze takové zdravotní výkony, jejichž poskytnutí není podmíněno technickým a věcným vybavením nutným k jejich provedení ve zdravotnickém zařízení.“

Z uvedeného znění vyplývá, že vyšetření zraku, které potřebuje několik rozměrných a velmi sofistikovaných přístrojů, nelze provést v domácím prostředí. Tyto přístroje totiž nejsou mobilní a bylo by nereálné je do domácího prostředí stěhovat.

V současné chvíli se totiž vyšetření zraku neskládá pouze z výměn dioptrických skel v univerzálním rámečku a čtení tabulky. Při vyšetření zraku je často potřeba rovněž preventivně změřit vnitrooční tlak a prozkoumat celkové zdraví očí. Tato vyšetření nejde provést pouhým nahlédnutím do oka, ale využívá se k nim několika přístrojů. I samotné měření dioptrií pak již často probíhá mnohem jemnějším způsobem, než pouhou výměnou dioptrických skel.

Z uvedených důvodů, protože nelze bez takového vybavení provést vyšetření očí v náležitém standardu, zákon nedovoluje provádět jej v domácím prostředí.

Pokud je opravdu Váš zdravotní, či fyzický stav natolik vážný, že Vám neumožňuje dopravit se k optometrovi, či očnímu lékaři běžnými dopravními prostředky, doporučuji Vám nechat si předepsat Vaším ošetřujícím lékařem k vyšetření očí sanitu, která Vás dopraví tam i zpět. Je možné si nechat rovněž vystavit cestovní příkaz, kdy Vás může někdo z blízkých odvézt k vyšetření soukromým vozem a náklady na cestu mu uhradí rovněž zdravotní pojišťovna.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku