krácení renty , nemoc z povolání

Dobrý den, tak již mám od r. 2000 přiznanou rentu. Tuto mi dorovnává do svého původního platu Kooperativa. Ale !!!!. Stále se zvedá minimální mzda a ted opětovně. Kooperativa krátí renty touto minimální mzdou. Takže každý rok jsem stále chudší. Teď už je minimální mzda 9200,- Kč a o tuto částku krátí. Takže pokud to takto půjde dál a jelikož mám nemoc z povolání již přiznanou od r. 2000 dostávám stále méně. Za pár let nebudu díky zvyšující se minimální mzdě a což Kooperativa využívá žádné dorovnání. V r. 2000 mi dorovnávali 10 tisíc, dnes již jen 6500,- Kč a stále kvůli zvyšující se minimální mzdě do budoucna lidi s tímto hendikepem nebudou brát nic !!!. Pracovat díky svému zdraví nemohu, tak budu na mizině. Neměli by krátit minimální mzdou, takovou, kdy v roce 2000 mi uznali nemoc z povolání a ne tou které se stále zvyšovala za ty léta a stále zvyšovat bude ? Už s tím někdo sakra může něco dělat, či to někde vůbec toto téma otevřít. Děkuji za odpověď a případnou pomoc z Vaší strany to alespoň někde prezentovat. Vždyť takových lidí je hodně a budou z nich chudáci, za to, že celý život pracovali někde a zhuntovali si zdravý. Děkuji
 
Irena

Vážená paní Ireno,

máte samozřejmě pravdu. NRZP ČR si je tohoto problému vědoma. Vychází to bohužel z rozhodnutí Nejvyššíhop správního soudu a my opravdu nevíme zatím, jak z toho. Musel by některý příjemce renty podat žalobu na pojiš´tovnu, a to z toho důvodu, že Kooperativa neoprávněně odečítá z výše renty minimální mzdu, jako důsledek toho, že pojišťovna není garantem situace na trhu práce. Zkrátka Kooperativa tvrdí, že pokud by Úřady práce pracovaly dobře, tak by v zásadě každý kdo pobírá rentu si mohl najít nějaké jiné zaměstnání. Pokud byste neuspěla se žalobou v prvním stupni, tak je potřeba se odvolat ke Krajskému soudu a po té případně k Nejvyššímu správnímu soudu.

Protože Nejvyšší správní soud by se řídil jednou vydaným judikátorem, to znamená, že jednou již v této věci rozhodl v neprospěch žadatele, mohla byste podat ústavní stížnost k Ústavnímu soudu. Tuto ústavní stížnost však nemůže podávat NRZP ČR, ale pouze konkrétní osoba, která je rozhodnutím soudu nižších stupňů poškozena a nemá již jinou možnopst ochrany svých práv. Zbývá ji pouze Ústavní soud.

S pozdravem Václav Krása