Kdo předepisuje zdravotní pomůcky??

Dobrý den. Pečuji se svou sestrou o své rodiče ( matka 75 let, otec 78 let) V poslední době se zdravotní stav mé matky výrazně zhoršil omezená mobilita, inkontinence, stresové stavy). Praktická lékařka nechce předepisovat matce ink. pomůcky, vyžaduje vyšetření gynekologa. Vzhledem k věku matky  (stud, neschopnost abolvovat vyšetření vzhledem k pohybovým schopnostem ) toto vyšetření nemohu doložit. Dalším problémem je získání mobilního WC ( židle) a sedátka do sprchy. Na získání těchto pomůcek je vyžadováno vyšetření rehabilitační lékařky. Matka je dlouholetou pacientkou a v současné době je intenzivně pod kontrolou a léčbou praktické lékařky. ( zhoršení zdr. stavu). Je možné aby tyto pomůcky předepsala praktická lékařka bez vyšetření příslušných specialistů? Nevím jak mám postupovat a proto vás žádám o radu. Na internetu jsem vyčetla , že tyto pomůcky může předepsat i praktický lékař na základě prodělané léčby a oboustrané důvěry mezi lékařem a pacientem. Doposud jsem požádala jen o průkaz ZTP. Děkuji za radu a přeji vám v životě mnoho úspěchů a spokojenosti. Dagmar Šotová
 
Dagmar

Dobrý den paní Šotová, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Všechny pomůcky (zdravotnické prostředky), na které se dotazujete, předepisuje praktická lékařka. V případě Vaší matky její ošetřující praktická lékařka. Pro předpis inkontinenčních pomůcek je však nutné určit u pacienta stupeň jeho inkontinence.  Nejobjektivněji lze tento stupeň určit lékařem-specialistou po prodělaném urologickém vyšetření a následném léčení inkontinence.  Pokud je nějaké léčení ještě možné. Podle stupně (závažnosti) inkontinence zákon zakotvuje nárok pacienta na množství a druh inkontinenčních zdravotnických prostředků, hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

Rozumím tedy dobře tomu, proč chce praktická lékařka Vaší maminky aspoň její urologické vyšetření. Je to kvůli objektivnímu stanovení stupně inkontinence. Pokud by totiž praktická lékařka Vaší mamince předepisovala inkontinenční pomůcky (zdravotnické prostředky) dle svého uvážení, tj. stanovila by si sama stupeň její inkontinence, mohla by být následně revizní lékařkou zdravotní pojišťovny sankcionována. To znamená, že vše, co by jí předepsala nesprávně, navíc, by nejspíš praktická lékařka musela uhradit ze svých prostředků. Zdravotní pojišťovny ve svých metodikách výslovně vyžadují stanovení stupně inkontinence odborným lékařem – urologem. Bez tohoto vyšetření bohužel praktická lékařka Vaší mamince tyto pomůcky předpisovat nemůže.

Přestože plně chápu Vámi zmiňované potíže, tzn. věk Vaší matky, její omezenou mobilitu, stud, stres, atd. je bohužel nutné toto vyšetření u lékaře absolvovat. V tomto případě, tedy u inkontinenčních zdravotnických prostředků je vyšetření specialisty nevyhnutelné.  Proto bohužel Vaše maminka bude muset tuto nepříjemnou proceduru, přes všechny zmíněné nepříjemné komplikace, podstoupit. Naproti tomu u dalších zmíněných pomůcek, tj. sedačky pod sprchu a křesla klozetového, je nesmyslným požadavkem Vaší praktické lékařky nutnost vyšetření Vaší maminky rehabilitační lékařkou. Zákon, ani metodiky zdravotních pojišťoven, povinnost tohoto vyšetření neurčují. Proto může praktická lékařka oba tyto zdravotnické prostředky předepsat i bez tohoto vyšetření. V případě, že je Vaše maminka imobilní, je dokonce povinna je předepsat.

Oba tyto zdravotnické prostředky mají směrnou užitnou dobu jeden kus za pět let. Tzn., že o případnou další pomůcku stejného typu je možné požádat nejdříve po pěti letech. Je však nutno zdůraznit, že ani po této době nevzniká na předpis této pomůcky automaticky nárok. Je to pouze možnost předpisu a jeho schválení v případě, že původní pomůcky jsou již velmi poškozené, či dokonce nefunkční.

Proto Vám doporučuji opětovně se obrátit na praktickou lékařku Vaši maminky a požadovat předpis zmíněných dvou pomůcek a požádat ji zároveň o vystavení doporučení k vyšetření Vaší maminky u urologa. Myslím, že toto jedno vyšetření nebude zase až tak zatěžující a Vaše maminka ho může absolvovat. Navíc, vzhledem k imobilitě Vaší maminky, Vám může napsat praktická lékařka přepravu k urologickému vyšetření sanitou, kterou zdravotní pojišťovna. Může Vám též vystavit poukaz na dopravu Vaší maminky soukromým vozidlem, kterou, po potvrzení vyšetřujícím urologem a schválení revizním lékařem, též uhradí zdravotní pojišťovna. Mělo by ovšem jít o vyšetření u nejbližšího, vhodného urologa.

Pokud Vám i nadále bude praktická lékařka odmítat předpis dvou zmíněných pomůcek bez vyšetření rehabilitačním lékařem, můžete se obrátit přímo na zdravotní pojišťovnu Vaší maminky a tuto skutečnost jí oznámit. Zdravotní pojištěna je pak tím subjektem, který má smlouvu s praktickou lékařkou a je schopen zjednat rychlou nápravu.

Přeji Vám hodně úspěchů ve Vašem jednání a Vaší mamince i Vám osobně hodně zdraví.

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR

Specialista na zdravotnickou problematiku