Každý ÚP požaduje něco jiného. Co smějí a co ne?

Vážený pane Krása, píšu Vám za rodiče,  jelikož už jsou bezmocní z naších úřadů a jejich administrativy. Maminka je těžce nemocná (Osteoporosis imperfecta) a momentálně má těžkou zlomeninu kolene. K lékaři ji momentálně dopravuje sanitka, jelikož je vyžadován převoz v leže, což já ji s mojim autem neumožním. Je držitelkou ZTP/P a otec ZTP. Chtějí požádat o příspěvek na mobilitu , ale nevím jestli může i maminka,  jelikož momentálně ji nemohu přepravovat autem osobním, mobilně se přepravuje sanitkou na žádanku lékaře .Před zlomeninou se přepravovala normálně autem, i s inv.vozíkem. Může teď žádat o mobilitu, když se teď nemůže dostavit na příslušný úřad osobně? Pobíra příspěvek na péči II.stupně (4000,-). Druhý dotaz směřuje k tom ,že otec byl na příslušném úřadě a kromě formuláře na mobilitu, vyžadují po nich podepsat další formulář který zní, že dávají souhlas ke zjišťování , shromažďování a zpracování osobních údajů podkladů pro správní řízení a dále, že souhlasí s poskytnutím informací,obsažených v žádosti o příspěvek na mobilitu. Rodičům se nelíbí, aby bylo s jejich údaji manipulováno. Má ÚP nárok požadovat tento formulář po nich podepsaný, když  po mém infu, známí v Čechách a na Vysočině,toto vůbec nemuseli a ani nedostali tento formulář k podepsání? Příslušné úřady už údaje o rodičích mají v evedenci, z minulých žádosti příspěvku na benzín, tak proč požadují podepsání dalších formulářů a ještě o osobních údajích? Mohou to požadovat v Opavě? Děkuji Vám za váš čas při odpovědi s úctou Silberová Andrea
 
Andrea Silberová

Vážená paní Silberová,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den,

 

předseda NRZP, pan Bc. Václav Krása mi předal Váš mailový dotaz k vyřízení.

 

Příspěvek na mobilitu může být přiznán nejdříve od prvního dne v měsíci, ve kterém bylo zahájeno řízení (uplatněna žádost). Žádost je tedy možné uplatnit kdykoli do 31. ledna 2012, aniž by to mělo negativní dopad na vznik nároku na dávku od počátku tohoto měsíce.

Pokud bude žádost podána až v únoru 2012, na výplatu příspěvku za měsíc leden nebudete mát nárok.

 

Doporučuji, aby žádost o příspěvek na mobilitu podali oba Vaši rodiče.  Souhlas ke zjišťováním , shromažďováním a zpracováním osobních údajů podkladů pro správní řízení bych klidně podepsal, dnes je to běžná součást všech řízení, kde je třeba evidovat osobní údaje žadatele.

 

S pozdravem

 

JUDr. Pavel Jungr

Poradna Národní rady osob se zdravotním postižením ČR tel. 266 753 422 Poradní dny : pondělí 13.00 - 16.30 hod.

středa 14.30 - 17.00 hod.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Partyzánská 7, Praha 7 budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332