Ještě jednou elektronický podpis

Dobrý den, mám kvalifikovaný certifikát od české pošty, který se každým rokem prodlužuje. Má certifikát MPSV. I tak je můj oskenovaný podpis neplatný? Jedná se o žádost na individuální dopravu, nic vážného a vše je samozřejmě podepsané tím certifikátem. Uvítal bych znění v zákonu, či nějakém předpusu, ktereý toto řeší. Děkuji.
 
Jaromír Vít

Vážený pane Víte,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den,

 

předseda NRZP, pan Krása mi předal Váš mailový dotaz k vyřízení.

 

Obecně lze říci, že každý občan může učinit podání k orgánu veřejné moci v elektronické podobě, podepsané elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu vydaným akreditovaným poskytovatelem certifikačních služeb.

 

Problematika  týkající se elektronického podpisu je upravena v zákoně č.227/2000 Sb., o elektronickém podpisu, v platném znění.

 

Pokud žádost o poskytnutí příspěvku na individuální dopravu podáte v elektronické podobě (elektronické podání) a připojíte zaručený elektronický podpis, bude vaše podání řádně přijato a vyřízeno.

 

Nerozumím termínu, který ve Vaše dotazu uvádíte oskenovaný podpis“.

 

Zaručený elektronický podpis není podpis oskenovaný. Zaručený elektronický podpis je elektronický podpis v takové formě, která, zpravidla kryptografickými metodami, zaručuje i integritu dokumentu a autentizaci podepsaného.

 

Elektronické podání s připojeným zaručeným elektronickým podpisem má stejnou hodnotu jako písemné podání opatřené úředně ověřeným vlastnoručním podpisem.

 

S pozdravem

 

JUDr. Pavel Jungr

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory tel. 266 753 422 Poradní dny : pondělí 13.00 - 16.30 hod.

středa 14.30 - 17.00 hod.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Partyzánská 7, Praha 7 budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332