invalidní důchod III.stupně a návrat do zaměstnání

Dobrý den, moc Vás zdravím a chtěla bych se zeptat na následující problém. Pracovník dostal výpověď pro nadbytečnost, ve výpovědní lhůtě onemocněl a následně mu pro dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav byl přiznán invalidní důchod III. stupně s tím, že není schopen výkonu výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek. Po skončení pracovní neschopnosti by se měl vrátit do zaměstnání a ještě zhruba měsíc by měl trvat pracovní poměr - než skončí výpovědní lhůta, jejíž běh byl přerušen nemocí. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, aby se tento pracovník se shora uvedeným invalidním důchodem vrátil do zaměstnání, přičemž do konce výpovědní doby by žádnou činnost nevykonával a jen by čerpal řádnou dovolenou, na kterou má nárok. Po skončení výpovědní lhůty by pracovní poměr skončil. Tento pracovník by fakticky žádnou činnost nevykonával, protože není schopen tuto činnost vykonávat. Nebo je nutné skončit pracovní poměr ihned? Předem děkuji za odpověď. Hezký den. Eva  
 
Eva

Vážená paní Evo,

postup, který popisujete je možný, ale záleží na zaměstnavateli, zda jej bude akceptovat. Pokud je občanovi přiznán ID III. stupně, může zaměstnavatel se zaměstnancem okamžitě rozvázat pracovní smlouvu ze zdravotních důvodů bez nároku na odstupné. Vzhledem k tomu, že zaměstnanec nemá vyčerpanou alikvotní část dovolené, má právo na její proplacení.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.