Invalidita 1. stupně a přestěhování do zahraničí

Vážený pane Kráso,   moje situace je taková - jsem v invalidním důchodu 1. stupně a pracuji na částečný úvazek jako prodavačka v tabáku. Chystám se žít v Německu (zatím jen přechodný pobyt) , tím pádem budu v ČR nezaměstnaná - musím být přihlášena na úřadě práce, kvůli sociálnímu a zdravotnímu pojištění ?   No zajímá mě hlavně to, když v Německu zůstanu, vdám se, budu mít trvalý pobyt. Budu stále moci pobírat důchod z ČR ? Tento důchod 1. stupně mi s největší pravděpodobností zůstane do konce života - mám šrouby v krční páteři a nějaké trvalé následky. Děkuji moc, krásný den, Veronika
 
Veronika Š?astná

Vážená paní Šťastná,

jako příjemce ID I. stupně nemusíte platit zdravotní pojištění, pouze jej platíte z příjmů ze zaměstnání. Pokud však nebudete zaměstnána, tak budete nadále zdravotně pojištěna. ID Vám bude posílán do Německa.

Pokud jde o sociální pojištění, tak by bylo dobré, abyste byla přihlášena na ÚP jako uchazečka o zaměstnání. Tím Vám bude počítán rok do sociálního pojištění. V případě, že je Vám více než 55 let, tak Vám budou počítány 3 roky do důchodového pojištění. Po uplynutí této doby, by bylo dobré si platit sociální pojištění, aby Vám zůstal nárok na starobní důchod.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.