Indviduální doprava

Dobrý den pane Kráso, navštívila mne už několikrát matka mentálně postiženého devatenáctiletého chlapce s tím, že chce požádat o příspěvek na individuální dopravu. Chlapec je držitelem průkazu ZTP/P podle odst. 3 písm i). I když vím, že žádost je podmíněna vyjádřením posudkového lékaře, upozornila jsem ji, že pro příspěvek na individuální dopravu je podle odst. 1 § 37  vyhl. č. 182/1991 Sb.,přesně stanoveno, komu lze příspěvek poskytnout. Včera přišla s tím, že si chlapec žádost podá a příspěvek mu bude určitě přiznán, protože od Vás dostala informaci, že se zde posuzuje bonita, nebo snad sčítají bonitní body, ale nevěděla jaká bonita ani jaké body. Vzhledem k tomu, že je to rodina bez vlastního bydlení, žijící vlastně z  dávek sociálního zabezpečení a sociální péče, příliš jí tuto informaci nevěřím. Paní má totiž staršího syna, který je nevidomý a příspěvek na individuální dopravu je mu vyplácen. Pokud jste takovou informaci neposkytl, omlouvám se, pokud ano, prosím o sdělení jaká bonita se posuzuje a kde je to uvedeno. Jedná se o paní Evu Sedláčkovou, resp. jejího syna Patrika, kteří mají trvalé bydliště na radnici v Hustopečích a bydlí ve Svatobořicích-Mistříně na okrese Hodonín. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.    Lubomíra Jaegerová, sociální odbor MěÚ Hustopeče 
 
Lubomíra Jaegerová

Dobrý den,

předseda NRZP, pan Krása mi předal Váš mailový dotaz k vyřízení.

Podle ustanovení § 37 a přílohy č. 5 vyhlášky č. 182/1991 Sb., kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení a zákon o působnosti orgánů České republiky v sociálním zabezpečení, v platném znění je poskytována peněžitá, nároková dávka k hrazení nákladů na individuální dopravu těžce zdravotně postiženého občana.

Podmínky vzniku nároku :

Jde o občana :

I. s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí, nebo II. úplně nebo prakticky nevidomého, anebo III. který je rodičem nezaopatřeného dítěte léčeného na klinice fakultní nemocnice pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastózou.

Občan uvedený v prvním odstavci se pravidelně individuálně dopravuje a není držitelem motorového vozidla nebo občanem, který jako manžel (manželka), dítě nebo jiná blízká osoba se zdravotním postižením odůvodňujícím přiznání mimořádných výhod II. stupně, nebo jako nezaopatřené dítě léčené na klinice fakultní nemocnice pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastózou, je dopravován motorovým vozidlem, na které byl držiteli tohoto vozidla přiznán příspěvek na provoz motorového vozidla.

Výše příspěvku na individuální dopravu činí 6.500 Kč na kalendářní rok.

Jestliže jsou podmínky pro přiznání příspěvku splněny až v průběhu kalendářního pololetí, jeho výše činí poměrnou část z částky uvedené v předchozím odstavci.

Příspěvek na individuální dopravu se poskytuje po dobu splňování podmínek.

Příspěvek se poskytuje na kalendářní rok, vyplácí se do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byl příspěvek přiznán.

Žádost o dávku se podává u příslušného obecního úřadu.

Dávku vyplácí příslušný obecní úřad.

S pozdravem

JUDr. Pavel Jungr

Poradna Národní rady osob se zdravotním postižením ČR tel. 266 753 422 Poradní dny : pondělí 13.00 - 16.30 hod.

středa 14.30 - 17.00 hod.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Partyzánská 7, Praha 7 budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332