ID a SD

Dobrý den, jsem 5 let v ID 1.st., do SD mi chybí 7 let. Jak se mi započítává tato doba do SD a jaký bude mít vliv na jeho výši. Práci najít nemůžu, pro zdravotní problémy mám výběr hodně omezený, navíc bydlím v oblasti s velkou nezaměstnaností, tady ani zdraví lidé práci nenajdou. Z mého okolí pobrali všem ID pokud pracovali i jen na zkrácený úvazek. Diskriminace nemocných a tlaky LPK jsou čím dál větší. Né vlastní vinou nemohu pracovat, zničené zdraví mám z bývalé práce v nepřetržitém provozu a venku za každého počasí. Nemoc z povolání mi uznána nebyla. Děkuji za odpověď.  
 
Josef

Vážený pane Josefe,

pokud pobíráte ID I. stupně, tak byste měl mít nějaké zaměstnání nebo být evidován na ÚP jako uchazeč o zaměstnání. Pokud je Vám již více jak 55 let, tak Vám mohou být do odpracované doby nároku na starobní důchod započítány 3 roky evidence na ÚP jako uchazeče o zaměstnání. Pokud Vám je méně než 55 let, tak se započítává pouze 1 rok. Pokud nejste v evidenci ÚP a nemáte dostatek odpracovanýách let, tak Vám hrozí výzmné snížení starobního důchodu, protože nebudete mít dostatek odpracovaných let a tím se Vám sníží procento pro výpočet starobního důchodu. Při pobírání ID I. stupně se pro výpočet starobního důchodu vychází z výše vypláceného ID, ale také z všeobecného vyměřovacího základu. takže Váš starobní důchod by měl být určitě vyšší než současný ID I. stupně. Musíte však mít odpracováno minimálně 31 let.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.