elektrický invalidní vozik

Dobrý den,prosím o radu. Během měsíce září jsem byla na rehabilitaci v Chuchelné kde mě z odd. lékař odeslala na ergoterapii ohledně vyzkoušení EIV.Na ergoterapii došlo tedy k patřičným úkonům-vyzkoušení a zkušební jízdy,vypsání celé dokumentace a poté se papíry vrátily i s vybraným EIV na odd. lékařce.Tato lékařka mě na ergoterapii neposlala k vyřízení EIV,měla dovolenou,poslal mě jiný lékař s tím,že mám nárok žádat u pojištóvny EIV. Poté co jsme tedy vyřidili všechny lékaře neurologa,oční a psychologa,zavezl syn dokumentaci na VZP.Tam však úřednice zjistila,že nemám vypsanou žádanku a není orazítkovyný poukaz na EIV a to přesto,že tento poukaz je vypsaný.Lékařka,která se tedy vrátila z dovolené mi řekla,že vozík nedostanu a tak to nevypíše a mám být ráda,že mám již jinak vše hotové,prostě mi nechali vyřídit všechnu dokumentaci i s vozíkem ale žádanku nedá. Kontaktovala jsm úřednici s VZP a ta mi sdělila ,že je osloví a požádají o dopsaní potřebné dokumentace.Dnes jsem s dotyčnou lékařkou telefonicky mluvila a mám být ráda,že mám vše k vozíku a nakonec mi položila uprostřed hovoru telefon. moje dg. paraplegie a oslabení svalové síly paží na st. 3,nejsem schopna manipulace s MIV v exteriéru a tak sedím doma na vozíku nebo posteli. Poradíte mi co mám dělat?Mám snad nárok podat žádost na EIV na pojištóvnu a rozhodnout by měl revizní lékař.Jak mám postupova-platnost dokumentace je do 15.12.2016 a poté vše propadne,bz doložení potřebných dokladů nic pojištóvna řešit nemůže.Děkuji z Váš čas ,hezké dny přeje vozičkářka Danka
 
dana sikorova

Dobrý den paní Sikorová,

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. V něm slučujete hned několik skupin problémů okolo předpisu EIV. Z mého pohledu se mi jeví, že je Vaše situace pravděpodobně ve skutečnosti trochu jiná, než jak se domníváte.

Nejdříve je nutné se zabývat samotným Vaším nárokem na úhradu EIV z veřejného zdravotního pojištění a jeho zapůjčení Vám zdravotní pojišťovnou. Zde je bohužel nutné uvést, že velmi často neumí lékaři nárok na EIV posoudit a vozík samotný předepsat. I když, pokud se zmiňujete o tom, že se Váš předpis realizoval na rehabilitaci v Chuchelné, zde by se tak stát nemělo. Nevím jaká byla specializace lékaře, který Vás odeslal na ergoterapii a zda uměl posoudit Váš nárok na vozík. Osobně se domnívám, že Vás odeslal na posouzení této možnosti specialisty – ergoterapeuty.

Píšete, že Vaše diagnóza je paraplegie. Z toho usuzuji, že máte ochrnuty obě nohy a naopak obě ruce máte zdravé, pouze jejich síla je podle svalového testu stupně 3. Nezmiňujete se také, zda objektivně netrpíte nějakým interním onemocněním, které Vám znemožňuje vyšší svalovou zátěž. Jde např. o těžké onemocnění srdce, či těžkou dechovou nedostatečnost, apod. Předpokládám tedy, že takovým netrpíte. Pokud je tedy Váš zdravotní stav takový, jaký jsem právě vylíčil, podle mého názoru bohužel nesplňujete zdravotní indikaci na schválení EIV a jeho úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Zdravotní předpoklady pro úhradu EIV a jeho zapůjčení jsou následující:

1) Postižení obou dolních končetin znemožňující pojištěnci samostatnou lokomoci, v kombinaci s postižením horních končetin, které neumožňuje ovládání mechanického vozíku, a to ani mechanizmem pro jednu ruku.

2) Postižení obou dolních končetin znemožňující pojištěnci samostatnou lokomoci při kombinaci se závažným chronickým onemocněním, které nedovoluje pojištěnci zvýšit fyzickou zátěž (Nutno doložit např.: verifikace zátěžovým testem z odborného pracoviště nebo stanovisko příslušného odborného lékaře pro dané chronické onemocnění.).

3) Somatická a mentální schopnost pojištěnce musí odpovídat ustanovením zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, která se vztahují i na osobu, pohybující se pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, jako na chodce.

Z uvedeného vyplývá, že pravděpodobně nesplňujete požadavek zakotvený v bodě 1). Zda splňujete kritérium uvedené pod bodem 2) nedokážu, pro nedostatek informací, posoudit.

Druhou skupinou problémů je Vaše svalová síla v rukou. To, že mechanický vozík nezvládnete ovládat v exteriéru kvůli nižší svalové síle rukou v případě, že jinak jsou zdravé, není zdravotní důvod, ale bohužel pouze důvod sociální. K němu ze zákona nesmí zdravotní pojišťovna přihlížet. Pokud Vám tedy odmítla paní doktorka vystavit žádanku a potvrdit poukaz, nejspíš byla motivována tímto pohledem. Považovala tuto práci za zbytečnou. Máte ovšem plnou pravdu v tom, že předepisující paní doktorka, dokonce ani onen lékař, který, podle Vás „uznal, že máte na EIV nárok“, o Vašem nároku nerozhodují a konečné slovo má vždy revizní lékař Vaší zdravotní pojišťovny, eventuálně její odvolací orgán.

Třetí skupinou problémů jsou potvrzení lékařů – specialistů na velkém formuláři, který je přílohou k poukazu a žádance. Skutečnost, že Vám stejná paní doktorka a s ní dalších několik specialistů na příslušném velkém formuláři za svůj obor potvrdili, že Vám může být vozík zapůjčen nehraje v případě posouzení Vašeho nároku podle zdravotní indikace vůbec žádnou roli. Tento postup je naprosto v pořádku a není na něm nic provedeno špatně. Uvedený formulář totiž slouží pouze ke zhodnocení toho, zda jste z pohledu uvedených lékařů schopna vozík vždy a za všech okolností ovládat. Tedy že jste jej z jejich pohledu schopna ovládat třeba i v hustém provozu. Jde o zhodnocení podmínky pod bodem 3) výše. Tuto podmínku však musí pojištěnec splňovat současně s jednou z podmínek uvedených pod body 1), nebo 2).

Pokud tedy chcete nechat na posouzení revizního lékaře VZP ČR zda máte na úhradu a zapůjčení EIV nárok a předepisující paní lékařka Vám již nechce chybějící dokumentaci doplnit, nezbude Vám nic jiného, než se znovu obrátit na samotnou VZP ČR. Jste její pojištěnkou a proto je tato pojišťovna ze zákona povinna Vám zajistit potřebnou zdravotní péči, kterou Vám odmítá jí nasmlouvaný lékař poskytnout. Samotná paní doktorka se totiž VZP ČR smluvně zavázala poskytovat jí příslušné služby (eventuálně se jí zavázal RÚ Chuchelná, jehož je paní doktorka zaměstnankyní). Na VZP ČR požadujte ať Vám sama zajistí doplnění scházejících údajů a dokladů ve Vaší dokumentaci. Sama pojišťovna má prostředky jak tento problém vyřešit.

Přeji Vám úspěch ve Vašich jednáních.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku