Dotaz na oční implantát

Dobrý den. V roce 1972 se mi narodil syn s vrozeným šedým zákalem. Na roce byl operován. Potvrzena byla slepota oka. V sedmé třídě již měl oční protézu. V roce 2008 byl operován v Bělehradě kde mu udělali oční implantát. Jelikož v tu dobu  pracoval pro OSN,tak mu to bylo placeno z jejich fondu. V implantátu je vložena lehčí/slabší/protéza.  V 2016 dostal v Bělehradě novou protézu. Nyní potřebuje opět novou a ještě operačně řešit problém s vyháknutim očního implantátu. V Čechách to nikdo nedělá. VZP nechce tento zákrok v cizině platit. Syn má v oku těžkou infekci /aureus/ teď se léčí. Prosím Vás tímto o pomoc. Nevím na koho se mám obrátit.  Děkuji. Dagmar Truhlářová
 
Dagmar Truhlá?ová

Dobrý den paní Tuhlářová,

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Je mi líto, že Váš syn má tak značné problémy s ošetřením svého oka. Velmi se však obávám, že Vám svou odpovědí příliš radosti neudělám.

Podle Vaší informace lékařský zákrok, který by Váš syn nutně potřeboval, není v ČR vůbec prováděn. Dle Vašich slov jej Váš syn absolvoval již před delším časem v Bělehradě a tehdy tam byl hrazen z prostředků OSN, u které Váš syn tehdy pracoval. Z Vaší informace však já, za sebe, nedokážu posoudit, zda je Vámi zmíněný zákrok nyní pro syna úplně nezbytný, bez kterého se neobejde, nebo zda lze jeho problém řešit i jiným způsobem.

Naše legislativa je však nastavena tak, že zdravotní pojišťovny hradí ze zdravotního pojištění pouze zdravotní služby prováděné poskytovateli (lékaři a zdravotnickými zařízeními) v ČR. Zdravotní péče poskytnutá pojištěncům v zahraničí je hrazena pouze v akutních případech, kdy k akutnímu ohrožení zdraví, nebo života pojištěnce došlo za jeho pobytu v zahraničí. A to v takovémto případě pouze do výše plnění, které by zdravotní pojišťovna poskytla v obvyklých cenách za stejné léčení v ČR. Je-li léčení v zahraničí dražší, než stejné léčení v ČR, musí si rozdíl v ceně pojištěnec buď uhradit ze svých prostředků, nebo být předem pro tento případ komerčně připojištěn. V menším rozsahu pak pojišťovny platí lékařskou péči při tzv. přeshraničním styku. Jedná se o situaci, kdy český občan bydlí poblíž státních hranic s vedlejším státem a například pracuje nedaleko hranic ve vedlejším státě. Za této situace mu pak jsou poskytovány akutní lékařské služby zdravotnickým zařízením druhého státu při náhlém zhoršení jeho zdravotního stavu. V takovém případě jsou tyto služby hrazeny občanům sousedních států recipročně.

Toto řešení však není možné v případě, že pojištěnec pobývá standardně v České republice a vyžaduje ošetření v zahraničí. V tomto případě pojišťovny takové léčení nehradí. A to je bohužel případ i Vašeho syna. Mrzí mě to, ale v této věci příliš běžných možností, jak zákrok hradit z veřejného zdravotního pojištění, nevidím. Z Vašeho dotazu neumím posoudit závažnost ohrožení zdravotního stavu Vašeho syna. Ve velmi závažných případech by zřejmě bylo možné pokusit se úhradu zákroku řešit některým z nestandardních způsobů. Např. vypsáním finanční sbírky a úhradou z vlastních prostředků, nebo individuální dohodou se zdravotní pojišťovnou Vašeho syna. O možnostech takovýchto nestandardních řešení Vám doporučuji poradit se specialistou na zdravotnické právo, advokátem, panem JUDr. Ondřejem Dostálem, Ph.D., LL.M., z Prahy, který je jako odborník přes zdravotnické právo a legislativu zaměřenou na nestandardní úhrady zdravotnických služeb v České republice, naprostou špičkou. Kontakt na něj zcela nepochybně najdete na internetu.

Žádáte-li o pomoc přímo pana předsedu Mgr. Krásu, nebo NRZP ČR, tak v této souvislosti bohužel musím s politováním konstatovat, že nemáme vůbec žádné možnosti a prostředky, jak tuto vysoce specifickou péči o Vašeho syna zajistit. Je mi líto, že Vám nemohu podat příznivější zprávu.

Přeji Vám úspěch ve Vašich jednáních.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku