dotaz-minimální mzda

Dobrý den, pane Kráso, nezvažujete jako předseda Národní rady osob se zdravotním postižením podat stížnost k Ústavnímu soudu na to, že byla od 1.8.2013 stanovena minimální mzda Kč 8500, ale netýká se podle Vyhl.241/2013 poživatelů invalidních důchodů.? Je to diskriminace osob se zdravotním postižením a zaměstavatelé je takto zneužívají. S úctou Marcela Steinerová Osadní 13, Praha 7  
 
Marcela Steinerová

Vážená paní Steinerová,

já osobně ani NRZP ČR nemůže podat ústavní stížnost. Ústavní stížnost na výši minimální mzdy by mohla podat osoba, která je diskriminována tím, že je jí z důvodu pobírání ID vyplácena nižší minimální mzda. Musela by se soudně domáhat nápravy a protože soud by jí nevyhověl z důvodu vyhlášky 241/2013, tak teprve po absolovování soudních jednání v řádném odvolacím stupni, by taková osoba mohla podat ústavní stížnost. Domnívám se, že ústavní stížnost by byla úspěšná, ale soudní proces neúměrně dlouhý.

Druhou možností je, že na uvedenou vyhlášku podá ústavní stížnost skupina senátorů a nebo poslanců. Takovou skupinu tady zatím nevidím.

S pozdravem Václav Krása