Dotaz

Dobry den, Mame dotaz zda stat neplanuje v ramci covid opatreni navyseni prispevku na zamestnanost ozp dle paragrafu 78 ? Vime, ze byl prispevek nedavno navysen. Nicmene nyni budou invalide nejvyce ohrozena skupina v ramci propousteni zamestnancu. Mame zato, ze nyni udrzitelnost pracovnich mist je nejdulezitejsi a ze by zamestnavatele meli mit vetsi podporu v tomto uvedenem smyslu. Dekuji Jan Klíma
 
Jan Klíma

Vážený pane Klímo,

určitě se nechystá zvýšení příspěvku pro chráněné dílny. Nyní je v Poslanecké sněmovně novela zákona o zaměstnanosti, která bude projednána na schůzi 7. 4. 2020. Jedná se o tuto změnu: 

"Po dobu uvedenou v § 1 odst. 2 se při stanovení výše příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce (dále jen „příspěvek“) § 78a odst. 2 písm. c) zákona o zaměstnanosti nepoužije."

 

Odůvodnění: Z důvodu zachování pracovních míst u těch zaměstnavatelů na chráněném trhu práce, kteří nemohou z důvodů existence překážek v práci na jejich straně přidělovat zaměstnancům práci, se navrhuje, aby výše příspěvku byla stanovena včetně částky odpovídající výši náhrady mzdy nebo platu poskytnuté zaměstnanci při překážkách v práci na straně zaměstnavatele, a to po dobu vymezenou v § 1 odst. 2. Toto opatření se navrhuje z důvodu snížení nežádoucích dopadů v oblasti zaměstnanosti v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru (označený jako SARS-COV-2) a vyhlášeným nouzovým stavem na území České republiky ve vztahu k zaměstnavatelům na chráněném trhu práce. Tímto bude zabezpečeno, aby tito zaměstnavatelé čerpali příspěvek na podporu zaměstnávání osob na chráněném trhu práce i v době trvání překážek v práci na straně zaměstnavatele, což nyní právní úprava neumožňuje. Zároveň se však vylučuje souběh poskytování příspěvku na podporu zaměstnávání osob na chráněném trhu práce s poskytováním příspěvků v rámci programu Antivirus v průběhu kalendářního měsíce [§ 78a odst. 7 písm. a) zákona o zaměstnanosti].

 

S pozdravem Václav Krása