dotaz

Dobrý den, jsem po pracovním úraze ,který se mi stal 4.2016 .Po 8 měsícich mi snížili invalidní důchod z 3 na 1 stupeň . Podal jsem odvolání a v  pojištovně mi řekli že když mi nevrátí 3 stupeň invalidity tak mi nevychází nárok na rentu.Je to možné? A ještě jsem se chtěl zeptat ,když mi doktor co mi prováděl operace napsal na trvalé následny body ,tak jestli je může pojištovna sama od sebe snížit  o jednu třetinu? Děkuji za odpověd
 
Petr

Vážený pane Petře,

renta se neodvíjí od přiznaného stupně invalidního důchodu. Renta je náhrada za ztrátu na výdělku a snižuje se o příjmy, které pobírá občan jako důchodové dávky, případně z nějaké výdělečné činnosti, která však nedosahuje takových výdělků, jako před pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. Pokud jste v evidenci ÚP, jako že pravděpodobně jste, tak se Vám renta snižuje o výši minimální mzdy. Takže není pravda, že rentu nelze přiznat, pokud rentirér pobírá I. nebo II. stupeň ID.

Pokud jde o snížení trvalých následků ze strany pojišťovny, tak je to tak, že pojišťovna si může zadat revizní prohlídku. Pokud však neproběhla revizní prohlédka, tak pojišťovna nemůže snižovat procento ztráty pracovních schopností. Pokud na tom budou trvat, tak Vám nezbývá nic jiného, než se obrátit na soud. Tady bych však doporučoval advokáta.


S pozdravem Václav Krása


Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji