dotaz:

Dobrý den, mám dotaz ohledně syna, syn byl v patnácti letech operován z důvodu AP,ale nastali komplikace, po operační srůsty, ani druhou operací problém nebyl vyřešen a tak třetí operace. Šel jsem se zeptat jeho operační lékařky Mudr. Adámkové a ta mě řekla at se sním jdu rozloučit nebod mu už není jak pomoci, seděl jsem na chodbě v nemocnici a šla si pro svačinu moje exmanželka a ta se mě zeptala co se děje proč brečím ? jsem jí vše pověděl a ona šla ze svačinou na sál a promluvila si z lékaři a chlapce zachránili! ale s tím že syn se stejně dožije 32-34 let. Na dotaz exmanželky proč mě Mudr. Adámková řekla že mu už není pomoci a najednou to šlo ? odpověd byla, VZP vše nehradí ! Synovi je 33 let, 15.2.83 ročník, od pondělka je nechodící, brní mu obě nohy a stydnou má v obou bolesti, v nemocnici mu byla operativně vyměněná kost pravé nohy a má se měnit i na levé, byla mu zjištěná altrosa nej stupně. Dobrý den, mám pár dotazů k Vám. Jsem otec syna Michala Migasze který je momentálně nemohoucí na lůžku v nemocnici v Mostě s rozhodnutím aby syn byl převezen na lůžko LDN, ještě se neví kam ? V 15.letech operace AP,po operaci srůsty a tak další operace opět srůsty, třetí operace, po ní že se mám jít se synem rozloučit neboť není mu už jak pomoci a tak zemře ! to za znělo z úst jeho operační lékařky Mudr. Adámkové. Seděl jsem na chodbě a brečel,v ten čas si šla koupit svačinu exmanželka jakož to zdravotní sestra na operačním sálech v téže nemocnici, co se stalo Ládo ptá se mě ? vše jsem jí to vylíčil, koupila si svačinu a běžela na sál, s kým tam se radila a co pro to lékaři udělali netuším, jen mě dala vědět že syn nezemře, ale dožije se 32-34 let maximálně !!! víc jsem zní nedostal, na dotaz vyjádření Mudr. Adámkové jsem dostal odpověd : BOHUŽEL VZP VŠE NEHRADÍ !!!!!!!!!!!! Při operaci bylo zjištěno že syn se narodil s jednou ledvinou. Dotaz: je možné nechat převez syny do jiné nemocnice ? Dotaz: do které nemocnice když má poj VZP ? Dotaz: má právo na sanitku na převoz ? Dotaz: mohu podat podnět státnímu zástupci na prošetření jinde než v Mostě z důvodu že místní státní zástupce by třeba stál na straně nemocnice ? Dotaz: jelikož mám podezření že v synovo 15. letech při operacích došlo k za nedbání povinné lékařské péče, třeba to tak není a pletu se? ale co když né ? Pokud syn zemře budu trvat na pitvě, ale na soudní a to v Praze. Omlouvám se že tak píšu jen chci pro syna vše a vědět pravdu viníci pokud budou dle zákona stíháni. S pozdravem Lad. Migasz Most.
 
Ladislav Migasz

Dobrý den pane Migaszi, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. K Vašim dotazům mohu sdělit tolik. Bohužel mi není příliš jasné, co máte na mysli operací „AP“ (předpokládám, že angínu pectoris nemáte na mysli). Podle Vašeho líčení jde zřejmě nejspíš o nějakou ortopedickou diagnózu. Z Vaší zkratky mi bohužel není přesně zřejmá diagnóza Vašeho syna, tudíž mohu reagovat pouze obecně.

1)    K dotazu: „Je možné nechat převést syna do jiné nemocnice?“

Odpověď: Pokud je syn v léčení nějakého zdravotního zařízení, nejčastěji nemocnice, tak prochází nejdříve tzv. akutní péčí, poté následnou péčí, a nakonec tzv. dlouhodobou péčí. Dlouhodobou péčí má zákon na mysli právě pobyt a doléčování v LDN. Zde se doléčují pacienti, kteří již nepotřebují natolik intenzivní zdravotní péči, aby byli hospitalizování v akutní, či následné péči, přesto je není stále možné z nemocnice propustit do domácího ošetřování. Pokud nechcete, aby byl Váš syn hospitalizován v LDN nemocnice, v které se nachází, či tam, kam jej stávající nemocnice umístí a převeze, může podepsat tzv. „reverz“ a nechat se propustit z nemocnice. (Pokud je plnoletý, svéprávný, podpisu schopný a při vědomí, nemůže tak za něj učinit jiná osoba.) V takovém případě však nemocnice nemá povinnost zajistit mu jinou péči, v jiném zařízení a tuto péči by si musel vyhledat Váš syn sám. Změna zdravotnického zařízení může být provedena nemocnicí pouze v případě, že by Váš syn potřeboval takové léčení, které ona není schopna z technického, či personálního hlediska provést. To však není situace Vašeho syna, který by měl být doléčován na LDN.

2)    K dotazu: „Do které nemocnice když má pojišťovnu VZP?“

Odpověď: Smlouvu s největší zdravotní pojišťovnou v ČR, s VZP ČR, mají skoro všechny nemocnice v naší republice, takže z tohoto pohledu by neměl žádný problém nastat. Spíše je důležité zvážit, zda zdravotní problémy Vašeho syna v nemocnici, kam by měl nově nastoupit, umí řešit, či nikoliv.

3)    K dotazu: „Má právo na sanitku na převoz?“

Odpověď: Převoz přepravní sanitou lze předepsat, schválit a z veřejného zdravotního pojištění uhradit pacientovi, který není schopen normálního převozu běžnými dopravními prostředky. Ať už je to osobní automobil, či hromadná doprava. O nutnosti a úhradě takového převozu rozhoduje vždy nemocnice, či lékař, který požaduje jeho převoz. Předpokládám, že nemocnice by mohla přiznat sanitu a pojišťovna jí uhradit z veřejného zdravotního pojištění pouze na jeho cestu domů (v případě, že byste podepsali reverz). Tedy pokud není, ze zdravotních důvodů, jiné přepravy schopen. V případě převozu do jiného zdravotnického zařízení by se tak mohlo stát pouze v případě, že by nemocnice indikovala Vašemu synovi potřebnost takového převozu ze zdravotních důvodů. Tedy k potřebnému pokračování léčení, či nějakému nutnému zákroku.  Sanitu může předepsat i praktický lékař Vašeho syna (pokud by byl v domácím ošetřování) v případě, že to uzná za vhodné a ze zdravotních důvodů za nutné.

4)  K dotazu: „Mohu podat podnět státnímu zástupci na prošetření jinde než v Mostě z důvodu, že místní státní zástupce by třeba stál na straně nemocnice?“

Odpověď: Ano můžete podat trestní oznámení na kterémkoliv státním zastupitelství v ČR. Státní zastupitelství je centralizovaný státní orgán a je povinen vyšetřovat, nebo postoupit k vyšetřování jinému státnímu zastupitelství, či Policii ČR, kterékoliv oznámení o podezření z trestného činu, které obdrží.

5) K dotazu: „Jelikož mám podezření, že v synovo 15-ti letech při operacích došlo k zanedbání povinné lékařské péče, třeba to tak není a pletu se?“

Odpověď: Z Vašeho dotazu nedokážu posoudit, zda u Vašeho syna došlo, či nedošlo k zanedbání povinné lékařské péče, či nikoliv. Zjistit tuto skutečnost je povinností orgánů činných v trestním řízení (pokud podáte trestní oznámení). Jedním dechem však dodávám, že pokud je nyní Vašemu synovi 33 let a Vy máte podezření, že se tak stalo v jeho 15 letech, žádáte o prošetření potřebných skutečností teprve po 18 letech! V této situaci bude velmi obtížné až zcela nemožné cokoliv vyšetřit, či zjistit. A to především proto, že jakékoliv materiály z té doby již budou nejspíš skartovány a případní svědkové si již, zcela přirozeně, nebudou nic po 18 letech vybavovat, ani pamatovat. Je velmi pravděpodobné, že se již nikomu nepodaří zajistit jakékoliv důkazy. Předpokládám, že tedy takové podání je zcela zbytečné i s ohledem na to, že některé promlčecí lhůty již uplynuly před velmi dlouhou dobou a nároky tak jsou již promlčeny.

6)    K dotazu: „Pokud syn zemře, budu trvat na pitvě, ale na soudní a to v Praze“.

Opověď: V případě podezření z trestného činu, či v případě nejasné příčiny úmrtí se pitva koná vždy. V takovém případě ovšem nemá rodina vliv na to, kde bude pitva prováděna. Překlad takového úkonu by mohl stanovit pouze vyšetřovatel.

 Věřím, že takovéto odpovědi jsou pro Vás vyčerpávající.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku