dotaz

DOBRY DEN P. KRASA TRI ROKY MOZKOVA PRIHODA PROTO MAM JEN DVE KONCETINY ,A TAKE NE MAM NAROK NA ELEKTRICKY VOZIK NEMAM TRI KONCETINY CIRKA CENA ASI 150 00 KC, TAHAM TO JEN VSE NA JEDNU STRANU A UZ TO ASI LEPSI NABUDE CO MAM DELAT PANE KRASA JSEM PORAD DOMA A NANI TO MOC DOBRE MAM SENCI NA ELEKTRICKY VOZIK ANO TREBA ELEKTRICKY VOZIK CART E 5000 TO JE VOZIK BEZPROBLEMU MA TO VSECHNO DEKUJI VAM MOC MAREK
 
marek

Dobrý den pane Marku, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Pokud Vašemu dotazu dobře rozumím, jste po CMP a v současnosti trpíte tzv. „hemiparézou“, tj. nepohyblivou jednou rukou a jednou nohou na stejné straně. Bohužel v současnosti tato diagnóza není indikací pro úhradu el. vozíku z veřejného zdravotního pojištění a jeho zapůjčení pojišťovnou pojištěnci. Na tuto diagnózu je hrazen pouze mechanický vozík s ovládáním na jednu ruku. Pro úhradu a zapůjčení el. vozíku je nutné splnit následující podmínky:

Elektrické vozíky jsou poskytovány imobilním pojištěncům a podmínkou pro zapůjčení elektrického vozíku s úhradou z prostředků veřejného zdravotního pojištění je schopnost pojištěnce bezpečně jej samostatně ovládat při splnění následujících kritérií:

1) Postižení obou dolních končetin znemožňující pojištěnci samostatnou lokomoci, v kombinaci s postižením horních končetin, které neumožňuje ovládání mechanického vozíku, a to ani mechanizmem pro jednu ruku.

2) Postižení obou dolních končetin znemožňující pojištěnci samostatnou lokomoci při kombinaci se závažným chronickým onemocněním, které nedovoluje pojištěnci zvýšit fyzickou zátěž (nutno doložit např.: verifikace zátěžovým testem z odborného pracoviště, nebo stanovisko příslušného odborného lékaře pro dané chronické onemocnění.).

3) Somatická a mentální schopnost pojištěnce musí odpovídat ustanovením zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, která se vztahují i na osobu, pohybující se pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, jako na chodce.

Pokud tedy zároveň netrpíte nějakým interním onemocněním (např. srdce), nemůže Vám být, bohužel, el. vozík v současnosti zdravotní pojišťovnou zapůjčen. V takovémto případě už Vám tedy zbývá pouze možnost si jej sám zakoupit ze svých prostředků, nebo zkusit požádat různé nadace, které se touto činností zabývají, aby Vám přispěly na jeho úhradu. Kontakty na tyto nadace jsou volně k dispozici na internetu, na webových stránkách jednotlivých nadací. V současnosti stojí elektrický, exteriérový vozík většinou 136.000,- Kč v základu a s navoleným příslušenstvím navíc se jeho cena navýší. Příslušenství by mělo být řádně vybráno podle zdravotních indikací a přidružených, zdravotních potíží. Mělo by správně kompenzovat hendikep a všechny přidružené, zdravotní komplikace.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku