dotaz

Dobrý den pane Kráso, prosím o radu. Mám bechtěreva IV. stupně, pro zhoršení potíží jsem rok byla na neschopence, s radou od paní doktorky, abych si zažádala o invalidku. Invalidku mi zamítli, odvolání jsem nedávala, lékařka mi řekla, že je lepší žádat po půl roce znova, přišla jsem pro dlouhodobou neschopnost o práci a nyní jsem na pracovním úřadu. Mám problém si najít zaměstání, špatně chodím. Brzy mi končí podpora a já nevím, jestli je možné opět začít marodit, lékařka mne posílá do lázní, ale jelikož jsem byla na neschopence do května 2013, tak si myslím, že nebudu mít nárok na opětovnou pracovní neschopnost. Po jaké době je možné opět marodit? Děkuji Vám za odpověď na můj dotaz. Přeji krásný zbytek léta. Jana
 
Jana

Vážená paní Jano,

doporučuji Vám, abyste si především opět zažádala o invalidní důchod a pokud neuspějete, tak podejte námitku, případně správní žalobu. Pokud byste nastoupila opět na nemocenskou, tak již nebudete pobírat dávky v nemoci, protože nesplňujete dobu pojištění.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.